Провали се първият опит за трансплантация на матка в САЩ

4329
Провали се първият опит за трансплантация на матка в САЩ
Снимка: Thinkstock

Първият опит за трансплантация на матка в САЩ се провали, като настъпилите след операцията усложнения наложиха трансплантираният орган да бъде отстранен.

Това съобщиха от Кливланд клиник в Охайо. Самата пациентка вече се чувства добре. Самата операция по трансплантацията е продължила девет часа и е проведена на 25 февруари. Екипът счита трансплантацията за успешна и обявява това на пресконференция, на която дори се появява и 26-годишната пациентка с усмивка и изглеждаща в добро състояние. Кливланд клиник започва през 2015 г. да подбира кандидатки за трансплантация на матка в рамките на клинични опити върху общо 10 пациентки.

Откриха най-големия обект във Вселената

Астрофизици от Испания, Естония, САЩ и Великобритания са открили най-големия обект във Вселената – галактична стена. Изследване...

Това са жени, които по една или друга причина имат проблем с този орган, което не им позволява да имат деца. Тази форма на необратимо безплодие засяга между 3 и 5 % от жените по света. Специалистите от Кливланд клиник се надяват да могат да решават този проблем. Пациентките с присадена матка трябва да чакат една година след операцията преди да забременеят. Матката се поставя временно и може да позволи на жената да роди две деца. След това трябва да се отстрани, за да се спрат лекарствата, помагащи на организма да не я отхвърли.

Първата подобна операция в света е направена в медицинския университет в Гьотеборг, Швеция през 2013 г. и е успешна. През 2014 тя ражда първото дете, родено с трансплантирана матка. Шведският екип е направил девет подобни операции, което е довело до пет забременявания и четири раждания до този момент. Във Франция също се работи в това направление. През 2015 г. Медицинската академия обяви, че е за прилагане на програма за научни изследвания в тази област. Британски учени през септември получиха зелена светлина от властите на страната, за да започнат от 2016 г. клинични опити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com