Първата ваксина срещу рак на гърдата започва клинични изпитания

10876
Първата ваксина срещу рак на гърдата започва клинични изпитания
Снимка: Triggermouse/Pixabay

Изследователи от Клиниката в Кливланд (САЩ) са пристъпили към ново изследване на ваксина срещу тройно-негативен рак на гърдата. Това е най-агресивната и опасна форма на заболяването.

Тройно-негативният рак на гърдата (ТНРГ) се отличава от другите видове рак на млечната жлеза по това, че няма биологични характеристики, които обикновено се поддават на хормонална и таргетна терапия.

Канадски учени тестват революционна противоракова ваксина

Имунолози от университета в Монреал извършиха първите лабораторни тестове с уникален противораков препарат, който има за цел не само да...

Макар че засяга около 15% от всички случаи на рак на гърдата, ТНРГ е отговорен за високата смъртност от рак на гърдата и неговите рецидиви.

„Надяваме се, че това изследване ще доведе до поява на множество качествени изпитания на ефективността на ваксината срещу този много агресивен тип рак на гърдата – съобщава водещият автор на изследването д-р Томас Бъд (G. Thomas Budd) от Клиниката в Кливланд. – В дългосрочна перспектива се надяваме, че това ще стане истинска профилактична ваксина, която ще се прилага при здрави жени, за да предотврати развитието на тройно-негативен рак на млечната жлеза.“

Първата фаза на клиничните изпитвания ще определи максималната поносима доза от ваксината за пациентки с ТНРГ в ранен стадий, както и ще характеризира и оптимизира имунния отговор на организма.

Американската комисия по храните и лекарствата (FDA) наскоро е одобрила ново приложение за изследване на ваксината, което позволява на Клиниката в Кливланд и нейния партньор Anixa Biosciences, Inc. да пристъпят към изпитанията.

Експерименталната ваксина е насочена към специфичен лактационен протеин, алфа-лакталбумин, който след периода на кърмене не се открива в нормалните стареещи тъкани. Въпреки това той присъства в повечето случаи на тройно- отрицателен рак на гърдата.

13-годишни момичета са включени за имунизация срещу рак на маточната шийка

Правителството одобри промени в Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в България 2012-2016 г., с ко...

Активирането на имунната система срещу този "неуместен" белтък осигурява имунна защита срещу възникващи тумори на гърдата, които предизвикват появата на алфа-лакталбумин в тъканите. Ваксината съдържа и адювант, който активира вродения имунен отговор, позволявайки на имунната система да реагира на възникващи тумори и да предотвратява растежа им.

Работата на учените се основава на предклинично изследване, което е установило, че активирането на имунната система срещу белтъка алфа-лакталбумин е безопасно и ефективно за предотвратяване на тумори на млечната жлеза при мишки. Изследването е установило също, че еднократната ваксинация може да предотврати появата на тумори на млечната жлеза при мишките, а също да потисне растежа на вече съществуващи тумори.

В новото изследване, финансирано от отбранителното министерство на САЩ, ще вземат участие между 18 и 24 пациентки, които са завършили лечение на ранен стадий на ТНРГ през последните три години и сега нямат тумори, но имат висок риск от рецидив.

В хода на изпитанията участничките ще получат три ваксини с интервал от две седмици и ще бъдат контролирани стриктно за странични ефекти и имунен отговор. Очаква се изследването да приключи през септември 2022 година.

Изследователите очакват в следващите изпитания да вземат участие здрави жени с висок риск от развитие на рак на гърдата, които са решили да се подложат на доброволна двустранна мастектомия (отстраняване на млечните жлези), за да намалят този риск. Обикновено такива жени имат мутации в гените BRCA1 или BRCA2 и следователно са подложени на риск от развитие на ТНРГ или имат висок семеен риск от всякакви форми на рак на млечната жлеза.

Учените се връщат към бактериалната ваксина от XIX в. за лечение на рак

В търсене на лек срещу рак учените се връщат към бактериалната ваксина, разработена в края на XIX век. По предварителни данни се очакв...

„Тази стратегия на ваксиниране може да бъде приложена към други типове тумори – отбелязва главният създател на ваксината д-р Винсент Туохи (Vincent K.Tuohy) от Клиниката в Кливланд. – Нашата програма за транслационни изследвания е съсредоточена върху разработването на ваксини, които предотвратяват заболявания, с които жените се сблъскват с възрастта, такива като рак на гърдата, на яйчниците и ендометриума. В случай на успех тези ваксини може да изменят нашите методи за борба с рака при възрастните и да увеличат продължителността на живота по същия начин, както и програмата за ваксиниране при децата.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com