Първият пациент, излекуван от СПИН, почина на 54 г. от друго заболяване

3699
Първият пациент, излекуван от СПИН, почина на 54 г. от друго заболяване
Снимка: iStock/Guliver

Тимъти Рей Браун, известен още като „Берлинския пациент“, претърпява трансплантация на костен мозък през 2007 г. Донорът е имал рядко генетично изменение, което придава имунитет на ХИВ, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си. След трансплантацията на костен мозък Браун вече няма нужда да приема антивирусни лекарства. Вирусът повече не е открит в тялото му.

Тимъти Браун е роден в САЩ. През 1995 г. живее в Берлин, където му е поставена диагноза СПИН. През 2007 г. той е диагностициран с ново заболяване - "Остра миелоидна левкемия", което е вид рак на кръвта. Лекарите решават напълно да унищожат костния му мозък, откъдето се разпространяват раковите клетки и да трансплантират доносрски костен мозък. Донорът е имал рядка мутация в част от ДНК, наречено CCR5 ген. Обичайно той позволява на ХИВ вируса да заразява други клетки, но при тази мутация предотвратява разпространението му. Операцията е извършена през 2007 г. в университетската болница "Шарите", известна през последните седмици с лечение на Алексей Навални. В публикацията за резултатите от операцията лекарите не споменават името на Браун, така че през първите няколко години той е известен като „Берлинския пациент“. След трансплантацията на костен мозък нивото на ХИВ при Браун спада толкова много, че става невъзможно да се открие. Приема се, че е излекуван. През 2010 г. Браун публично обяви, че е „Берлинския пациент“. Левкемията също не се е появила в продължение на няколко години. До днес, когато рецидивира и метастазите се разпространяват в мозъка и гръбначния стълб. Тимъти Рей Браун умира в хоспис в Палм Спрингс, Калифорния на 54 години.

Коронавирусът във Великобритания ограничава разпространението на СПИН

Коронавирусната криза във Великобритания ограничава разпространението на СПИН, пише британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус...

Медицинската процедура, през която премина той, носи повишен риск и се използва предимно за пациенти с рак. Не е приложим за повечето ХИВ-позитивни пациенти и е скъп. Има около 38 000 000 души, живеещи с ХИВ по целия свят. Много от тях - в бедна Африка на юг от Сахара. Но случаят на Браун дава на изследователите, пациентите и лекарите надежда, че с времето ще бъде намерен лек за СПИН. Известен е само един случай, когато процедурата е била успешно повторена. По-рано тази година Адам Кастийехо, известен като "Лондонския пациент" претърпя почти идентична операция и вече е в състояние да спре приема на лекарства за ХИВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com