Разкопки в Храма на Божи гроб разкриват исторически съкровища

63199
Разкопки в Храма на Божи гроб разкриват исторически съкровища
Снимка: iStock

Израел обобщи предварителните резултати от проучвания, извършвани в Храма на Гроба Господен в Йерусалим като част от проект за реставрация. Намерени са няколко интересни находки, които са съкровища както от историческа, така и от материална гледна точка.

Както съобщава The ​​Times of Israel, изследването на Храма се извършва от експерти от Рим, изпратени тук от фондация Custodia Terrae Sanctae. По-специално археолози от Римския университет La Sapienza разкопали района около Светата Кувуклия, главният параклис на храма.

Унищожаването на Йерусалим от вавилонците е реконструирано чрез анализ на древен пожар

Археолозите работили денонощно от 20 до 27 юни. Работата в храма била извършвана по съкратен график, за да не се пречи на поклонниците. Обикновено по време на разкопки районът е напълно затворен за външни лица. В този случай обаче изследването се извършвало на свещено място, което привлича много поклонници. Например смята се, че Кувуклията е построена на мястото на пещерата, където Исус е бил погребан след разпятието.

Разкопките дали на археолозите нова ценна информация за раннохристиянското устройство на Кувуклия, чиито най-стари части датират от четвърти век. Под една от подовите плочи изследователите открили съкровище, състоящо се от множество монети. Както показал анализът, те са сечени по време на управлението на римския император Валент (364 – 378). Имало и други интересни находки. Например открит е фрагмент от стенна облицовка, покрит с надписи и рисунки от XVIII век. Тези „графити“ са изпълнени на различни езици, включително гръцки, латински и арменски. Вероятно поклонници са ги оставили на стената.

Впрочем същото лято, но малко по-рано, специалисти от Торино и Францисканския факултет по библейски науки и археология в Йерусалим работили по реставрацията на други части от пода на базиликата. Те намерили древна дренажна система, откривайки нови за науката методи за зидария и видове цимент, използвани в древността.

Археолог твърди, че е открил библейския Содом

Храмът на Божи гроб е построен около 330 г., след като император Константин приема християнството, а майка му Елена отива в Светите земи, за да намери местата, свързани с Исус. Тя нарежда изграждането на монументални църкви, включително Храма на Гроба Господен. Това лято археолозите са открили латински надписи на територията на храма, останали, съдейки по датировката им, още преди строителството на светинята. Това означава, че мястото под храма е имало голямо религиозно значение за християните още преди появата му, а също и че това място е посещавано от поклонници от древни времена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно