Разкриха една от тайните на старческото забравяне

27871
Разкриха една от тайните на старческото забравяне
Снимка: Gettyimages

Често се случва възрастните хора често да забравят най-обикновени неща и да имат проблеми с паметта заради понижената активност на специфична част от мозъчната кора, свързваща центъра на паметта с големите полукълба. Изследването е публикувано в научното списание Neuron.

"Както и по-рано ние не знаем почти нищо за това как стареенето влияе върху работата на човешкия мозък и тези негови части, които отговарят за формирането и възпроизвеждането на спомените. Например, нашите наблюдения показаха, че не всички видове памет стареят с еднаква скорост. Пространствената памет угасва много по-бавно, отколкото спомените за различни обекти", разказва Закария Риа (Zachariah Reagh) от Калифорнийския университет в Дейвис, САЩ. При настъпването на старостта отслабва не само тялото на човека, но и се влошава работата на мозъка - възрастните мъже и жени запомнят новата информация много по-трудно, отколкото младите хора и често не успяват да си спомнят и тези неща, които са знаели през целия си живот.

16 признака, че сте пред нервен срив

Нервният срив е състояние, което не е свързано с някакво конкретно заболяване и няма определени симптоми, освен невъзможността да се фу...

Причините за това засега не са съвсем ясни на учените, предаде БГНЕС.

Част от тях смятат, че остротата на паметта се губи в резултат на развитието на ранните етапи на болестта на Алцхаймер, а други предполагат, че това е свързано с почти пълното изчезване на стволовите клетки в хипокампа - центъра на човешката памет - при навършването на 60-70-годишна възраст. Това води до постепенна деградация на спомените.

Риа и колегите му са изяснили защо се случва точно това като са наблюдавали мозъчната активност на около 20 възрастни и млади хора, играещи на обикновени игри за съобразителност и памет, като в същото време са използвали свръхмощна ядрено магнитна томография.

По време на игрите учените показвали на доброволците голям брой снимки и картинки и ги молели да определят дали вижданите изображения са нови или познати от по-рано. Част от тях наистина съвпадала, други били абсолютно нови, а трети - с променян от неврофизиолозите размер или цвят.

Учени предложиха диабетът да се дели на 5 вида

Учените от Центъра по диабет към Lund University Diabetes Centre в Швеция и Института за молекулярна медицина във Финландия (Institute...

Вторият тест бил по-различен. Авторите не променяли размера или цвета на обекта, а разположението му на монитора. В случая трябвало да се определи дали изображението се е преместило.

Сравнявайки активността на хипокампа и кората по време на интелектуалните упражнения, учените са опитали да разберат как се променя работата на мозъка пир настъпването на старостта и какво определя тези изменения. Както се оказало, отговорът на загадката се оказал съвсем не там, където го очаквали авторите на статията.

Главният виновник за влошаването на паметта, според Риа и колегите му, се оказа дял от енториалната кора - специфична част от мозъка, която съединява кората на големите полукълба с хипокампа. Ако е повредена при травми на мозъка или масова гибел на клетки при Алцхаймер, то се получава влошаване на работата на паметта и отслабване на когнитивните способности.

При настъпване на старостта активността ѝ спада рязко, което може да обясни защо възрастните не успяват понякога да си спомнят прости неща.

Астероиди ще са опасно близо до Земята през следващите 32 години

Огромни астероиди с диаметър до един километър през следващите 32 години повече от 10 пъти могат да се приближат до Земята на опасно ра...

Втората "половина" на тази част от кората, отговаряща за работата на пространствената памет, не се променяла по никакъв начин с възрастта, което се отразило и на способността на по-възрастните да запомнят добре промените в положението на снимките, така, както го правели и по-младите. Този факт, според Риа, трябва да се има предвид при диагностиката и изучаването на старческата деменция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com