Разработиха невронна мрежа за оценка на тежестта на COVID с приложение за смартфон

1998
Разработиха невронна мрежа за оценка на тежестта на COVID с приложение за смартфон
Снимка: istock

Учени разработиха невронна мрежа, която може да се използва за оценка на вероятността от тежка форма на COVID-19 при новозаразени. Статия, описваща разработката, е публикувана в научното списание „Frontiers in Immunology“ от пресслужбата на Нижегородския държавен университет, съобщи БГНЕС.

"Това заболяване обхваща много системи на организма, така че е много важно да се идентифицират ключовите признаци, които определят тежестта на COVID-19. На помощ ни дойдоха методи за анализ на данни и машинно обучение, които ни позволяват да стесним голямото пространство от лабораторни данни до няколко прости и тълкуваеми показатели", каза един от авторите на изследването, Михаил Иванченко.

Невронна мрежа се научи да реагира на света наоколо (ВИДЕО)

Американският програмист Кайл Макдоналд е научил невронна мрежа, разработена от специалистите от Станфордския универерситет и компаният...

Напоследък невронните мрежи се научиха да изпълняват нетривиални задачи и дори да „мислят“ творчески - например рисуват картини и оцветяват в стила на Ван Гог или Кандински. Математиците наскоро научиха изкуствен интелект да разпознава и  следи от меланом. Невронната мрежа се справя с това по-добре от експертите онколози.

В процеса на подготовка на невронната мрежа са участвали 60 доброволци на възраст от 18 до 85 години. Те били приети в болници в Нижни Новгород през май-август миналата година с потвърдена коронавирусна инфекция от COVID-19 с различна тежест.

Лекарите проследили как състоянието на тези пациенти се променя в ранните етапи на инфекцията и също така проучили как коронавирусът засяга 50 различни биомаркера в телата им. Учените използвали тези данни, както и подобна информация за 17 здрави хора, за да обучат невронната мрежа да определя кои от факторите влияят най-силно върху тежестта на COVID-19.

В резултат на това невронната мрежа успяла да предвиди тежестта на заболяването с вероятност 83%. За да направи това, й били необходими само осем биомаркера.

Невронна мрежа превръща снимките в живопис

Учените от университета на Тюбинген (Германия) са разработили изкуствена невронна мрежа, която синтезира уникални изображения от два от...

Въз основа на тази невронна мрежа учените са разработили приложение за смартфони, с което може бързо да се оцени вероятността от тежък ход на COVID-19. За да направите това, трябва да въведете резултатите от анализите за тези биомаркери. То може да бъде изтеглено безплатно на уебсайта на университета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно