Реконструираха лицето на бременна мумия (СНИМКИ, ВИДЕО)

10573
Реконструираха лицето на бременна мумия (СНИМКИ, ВИДЕО)
Снимка: iStock

Съдебни експерти и криминалисти от проекта „Варшавска мумия“ са реконструирали лицето на първата в света предполагаемо бременна мумия. Известна като „Мистериозната дама“, древната египтянка беше анализирана миналата година от екип от полски изследователи, които откриха зародиш в тялото ѝ.

Warsaw Mummy Project

Учените смятат, че тя е починала преди около 2000 години в 28-ата седмица от бременността и най-вероятно е била на възраст между 20 и 30 години. Сега експертите са сканирали нейния череп и други останки, за да създадат две изображения, показващи как може да е изглеждала, когато е била жива през първи век пр.н.е.

„Костите и по-специално черепът предоставят много информация за лицето на човека. Въпреки че не може да се счита за точен портрет, черепът, подобно на много анатомични части, е уникален и показва набор от форми и пропорции, които ще се появят в крайното лице“, казва Шантал Милани, италиански съдебен антрополог и член на проекта „Варшавска мумия“.

Лицето над костната структура следва различни анатомични правила, затова за неговата реконструкция могат да се прилагат стандартни процедури, например за определяне на формата на носа.

Най-важният елемент е възстановяването на меките тъкани в множество точки по повърхността на лицевите кости. За целта учените използват статистически данни за различни популации по света.

Смята се, че Мистериозната дама е принадлежала към елита на Древен Египет. Нейната мумия е открита в началото на 1800 г. и датира от първи век пр.н.е., по времето на царица Клеопатра.

Мумията е пренесена от Египет във Варшава през декември 1826 г., около времето на някои от най-важните открития в египетската Долина на царете. Първоначално учените смятали, че това са останките на свещеника Хор Джехути, но през 2016 г. било установено, че мумията е на жена. Тялото ѝ е внимателно увито в бинтове и е оставено с богат набор от амулети, които да я провождат към отвъдния живот.

Смята се, че това е първата бременна мумия, и в момента е изложена в Националния музей във Варшава.

Двама съдебни експерти, заедно с изследователи от Варшавския университет, решили да реконструират лицето на мумията, използвайки 2D и 3D техники.

„Реконструкцията на лицето основно се използва в съдебната медицина, за да помогне за определяне на самоличността, когато по-често срещаните средства, като идентификация с пръстов отпечатък или ДНК анализ, не дадат резултат“, казва съдебният експерт Хю Морисън.

Но реконструкцията на лицето на човек по черепа често се разглежда като последно средство в опит да се установи кой е той. Може да се използва и в археологически и исторически контекст, за да покаже как са изглеждали приживе древни или известни хора.

В исторически контекст този процес помага за образно връщане на починалия към живота, като по този начин се възпитава уважение към мъртвите, които са или обект на изследване, или са изложени в музеи, обясняват експертите.

Според д-р Войчех Ейсмонд, археолог от Полската академия на науките, за много хора древните египетски мумии са атракция и някои са склонни да забравят, че това някога са били живи хора и са имали собствен живот, любов и трагедии. Може да се каже, че съдебните експерти предоставят научни данни, така че лицето вече да не е анонимна „атракция във витрината“.

Плодът в мумията се е мумифицирал заедно с майката. Томографските изображения на бебето са затъмнени от околната маточна тъкан, което означава, че учените не са могли да получат по-подробен анализ. 

Плодът не е бил изваден, както в случая със сърцето, белите дробове, черния дроб и стомаха. Според учените причината може да е била, че зародишът все още е неразделна част от тялото на майка си, тъй като все още не е роден.

Що се отнася до причините за смъртта на майката, учените смятат, че тя вероятно е починала от назофарингеален рак – рядък вид рак, който засяга задната част на носа и задната част на устата. Това е установено при сканирането на черепа, когато са били открити необичайни следи по костите, показващи рак.

ОЩЕ: Най-древният надпис в света се оказа заклинание

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com