Робот помага на възрастни хора да живеят сами вкъщи

57429

94-годишната Леа Мина Рали не може да живее без чужди грижи, но въпреки това не иска да напуска дома си. Тя е типичен пример за поведението на много възрастни хора, които не биха заменили къщата си за нищо на света, но същевременно грижите за нея изискват целодневна работа и много внимание.

Бурното развитие на технологията вече помага ефективно на такива като Леа. Проект, финансиран от ЕС, е отговорът на желанието за достоен живот на старини. Става дума за GiraffPlus – робот-помощник на възрастни хора. Той има помага в обичайните дейности вкъщи, свързва ги с роднини и приятели, както и с квалифицирани медицински лица в случай на нужда.  Изкуственият интелект представлява система от сензори, които активират функции и дейности като готвене, следят сърдечна дейност в случай на нужда, както и показатели като кръвна захар или кръвно налягане. Така „човешка болногледачка” може да следи от разстояние свой пациент и да го контролира, ако се нуждае от грижи.

Студенти създадоха танцуващ робот

Студенти по мекатроника от Кралския технологичен институт в Стокхолм направиха танцуващ робот и го кръстиха Робин на певицата Робин, съ...

GiraffPlus би трябвало да излезе на пазара догодина – пазар, който до 2016 година би трябвало да е с оборот от 13 млрд. долара. Роботът е тестван при шестима души – в Испания, Швеция и Италия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно