Защо жените придават по-голямо значение на целувката по време на секс?

16281
Защо жените придават по-голямо значение на целувката по време на секс?
Снимка: iStock

Филематологията - така се нарича науката за целувката. За нея може да се говори много. Според последните изследвания целувката е толкова мощна, че балансира определени хормони и помага да се идентифицира перфектният партньор чрез химикали, пише испанското издание ABC.

Силата на целувките е такава, че те могат да балансират определени хормони, да подобрят качеството ни на живот и дори да повлияят на репродуктивната функция. Освен това, според специалистите, съдържащите се в слюнката химикали действат като своеобразен сензор за съвместимостта на двойките.

Когато се целуваме, производството на кортизол, известен още като "хормон на стреса", намалява, а окситоцинът, наричан още "моногамна молекула", "молекула на доверие" или "любовна субстанция", се увеличава. В момента на целувка окситоцинът, необходим за развитието на обич и грижа един към друг, бързо се разпространява чрез кръвта. Известен е и с влиянието си върху майчинството, тъй като укрепва връзките между майката и детето. Този хормон се произвежда в големи количества по време на раждане поради раздуване на матката, както и по време на кърмене, при стимулиране на зърната.

"Нещото, което ме изненада най-много в проучванията, е, че окситоцинът се повишава само при момчетата. При момичетата, напротив, намалява. Смятаме, че това се дължи на мястото, където е проведено изследването, което не беше никак романтично и вероятно повлия на реакцията на момичетата" - казва неврологът Уенди Хил (Wendy Hill) - професор от колежа Лафайет в Пенсилвания. Той е извършил проучването във факултетския здравен център, "където отиват студентите, когато се почувстват зле", което може да е причината за липсата на ентусиазъм сред жените.

Петнадесет хетеросексуални двойки били разделени на две групи: в първата група можете да се целувате свободно в продължение на 15 минути, а във втората можете да говорите и да се държите за ръце колкото е възможно повече. Целувката също е мощен механизъм за адаптация.

Антропологът Хелън Фишър, преподавател в университета Rutgers в Ню Джърси, експерт по биология на любовта и автор на книгата "Защо той, защо тя: Как да намерим истинската любов чрез разбиране на своя тип личност", наскоро публикувана в САЩ, твърди това. Целувката присъства в 90% от световните култури, това е най-вече въпрос на химия. "Реакцията на целувка се отдалечава от потенциалния партньор или се доближава до него. Когато се целуваме, усещаме вкуса и аромата на друг човек, виждаме го и накрая събираме куп информация", казва Хелън Фишър.

Според изследователя мъжете предпочитат мокрите целувки, защото мъжкият език съдържа тестостерон. Мъжете несъзнателно се опитват да предадат този хормон на жените чрез целувка, за да събудят сексуален апетит. Смята се, че в този момент те също се опитват да дешифрират своята генетика, "измервайки нивото на женския естроген, за да имат груба представа за това колко плодовита е жената, която целуват".

Сестра намери брат си и стана сурогатна майка на децата му

Канадец от американския град Портланд в щата Орегон намери биологичните си родители, срещна се собствената си сестра и прие предложение...

Жените от своя страна използват целувките, за да тестват имунната система на потенциалния си партньор и да определят дали той се грижи за себе си, тоест дали ще бъде "добър" баща: здрав и със здравословни навици. Това приятно действие стимулира три мозъчни системи, които позволяват чифтосване и възпроизвеждане: сексуално желание, романтична любов и привързаност. Когато всичко върви добре в една връзка, мъжете и жените обичат да се целуват, но оценяват по различен начин целувката, обяснява испанският психолог и сексолог Алдара Мартос. "Като цяло жените придават по-голямо значение на целувката. Те трябва да се целуват преди и след полов акт, докато могат да се наслаждават на секса без целувки. За мъжете целувката е сигнал, който предхожда полов акт, особено когато в тях кипи страст."

"Може би затова жените предпочитат лека целувка, когато не искат нещата да продължават по-нататък." Различните стилове на целувка, интензивност, сладост и продължителност на целувката всъщност са "думи" на индивидуалния език на всяка двойка. "Много жени признават, че използват целувка, за да оценят състоянието на връзката, а в началото на връзката за тях това е истинският тест за постоянство", казва Мартос.

Целувките са толкова важни, че не оставят никого безразличен: нито тези, които целуваме, нито тези, които толкова се интересуват от тях, че внимателно ги изучават. Ако Зигмунд Фройд свързва произхода на целувката с кърменето, то Чарлз Дарвин ги смята за еволюцията на ухапването, което е част от ритуала на маймуните преди чифтосване. Ние, любителите на целувките, не мислим за произхода на това действие и последствията от него и дори не си представяме каква сила може да има то. Според Кама Сутра, целувката не само "има голяма сила да предава чувства, емоции и страст", но също така е в състояние да засегне цялото тяло, от кръвта до мозъка, както и мускулите. Една 10-секундна целувка използва 29 лицеви мускула, на глава и шия и изгаря 15 калории.

"В сексуално отношение целувката е перфектната гимнастика", подчертава Антонио Казаубон, член на испанската асоциация на сексолозите. Тя задейства производството на допамин (който повишава чувството за благополучие и играе важна роля в мотивацията) и серотонин (т.нар. "хормон на удоволствието" или "хормон на настроението"). "Всичко това се дължи на факта, че централната нервна система и целият ни психологически свят участват активно в целувката и това работи еднакво за мъжете и жените.

Освен всичко друго, целувката работи чудесно като козметичен продукт, тъй като се произвежда адреналин, сърдечната честота се ускорява и в резултат на това се стимулира кръвообращението, тялото се насища с кислород и тонусът на кожата се повишава. Преди целувките не оставяха никого безразличен, но сега филематологията дойде при нас с цял арсенал от клинични доказателства за ползите им, ако изведнъж някой се нуждаеше от аргументи, за да продължи да се целува, може би дори повече от обикновено. Ако няма целувки, това определено не се дължи на липса на аргументи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com