X
 
 
 

Село, нестинарство, сурва - част от защитените имена на кирилица в интернет

1137 0
photo of Село, нестинарство, сурва - част от защитените имена на кирилица в интернет
Снимка: Thinkstock/Guliver

Още по темата

Над 32 000 защитени имена на географски, културни забележителности и държавни институции бяха разгледани и одобрени от Обществения съвет по информационни технологии и управление на интернет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщиха от МТИТС.

Запазени са общи понятия като „община“, „област“, „село“; наименования на политически партии и на държави. Резервирани са имена на върхове, езера, водопади, реки, планини, обекти на Юнеско. Списъкът съдържа още музеи, паметници, пещери, природни паркове и резервати. Заявени са интернет имена на кирилица на манастири, обичаи и ритуали („нестинарство“ и „сурва“), както и на курорти.

Патриотите готвят закон, налагащ повсеместно кирилицата и книжовния български език

2986 компании и частни лица също са изразили желание да регистрират 6900 интернет имена на кирилица. От 1 юни, техните заявки ще бъдат анализирани, преди да бъдат регистрирани като интернет имена в домейна от високо ниво .бг.

Общественият съвет обсъди предложение на Центъра за безопасен интернет за специални изисквания към организациите, които биха искали да регистрират домейн „деца.бг“. По думите на представителя на организацията, Георги Апостолов, всеки трети потребител на Интернет е под 18 години. В тази връзка, Европейският алианс за онлайн безопасност на децата, събира съмишленици за изпращане на послание до Международната корпорация за интернет имената (ICANN). В проекта на писмо се настоява за по-сериозни мерки за сигурност при регистриране на домейни на всички езици, които са свързани с деца. В рамките на дискусията, председателят на Обществения съвет, заместник-министър Димитър Геновски, възложи на членовете на съвета, да изготвят становище във връзка с инициативата.

Б.Димитров: Приказките за кирилицата не са нарочни, толкова знаят хората

По време на заседанието на Обществения съвет, бе обсъдена и уредбата на разрешаването на споровете за имена в областта .бг.

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Чавдар Кенаров: Всяка година ФАРА върви към по-добро (ВИДЕО)

От 15 до 17 юни в град Пловдив се проведе най-голямото събит...