Ще спре ли светът да яде месо?

13716
Ще спре ли светът да яде месо?
Снимка: Getty Images/Guliver

Популярността на вегетарианството и неговата сряда форма веганството набира все по-голяма скорост в света. Това се случва, както в развитите, така и в развиващите се страни заради повишаващото се ниво на информираност в областта на здравеопазването, етиката и екологията. Производителите и ритейлърите трябва да проявяват гъвкавост във връзка с тенденциите на потребителското поведение и да адаптират своята продукция по вкуса на потребителите. Вече се появяват млека без лактоза, както и вегански бургери. Как точно се стигна дотук?

Началото

Вегани искат тотална забрана на лова на дивеч и риболова

Вегани излязоха на протест пред сградата на Съюза на ловците и риболовците в България на столичния бул. „Витоша“ с искане д...

Исторически отказът от животинската храна започва да се практикува от будистите и джайните в Древна Индия, а така също и от някои представители на древногръцката цивилизация. Сега привържениците на този стил на хранене са навсякъде по света в САЩ, Европа, Азия.

По данни на The Economist в момента в света 5% от населението са вегетарианци, което не изглежда толкова много. Но по оценки на Euromonitor International обемът на пазара на вегетариански продукти в света през 2016 година е бил 51 милиарда долара. В един последните си отчети Research and Markets посочва, че към 2023 година пазарът на вегетарианско месо ще превиши 6 милиарда долара. През 2015 година новите предприятия, свързани с вегетарианството са съставили 4,3 процента от общия брой на стартъпите, в сравнение с 2,8 процента през 2014 година и 1,5 процента през 2012 година. Интересното е, че в такива проекти охотно инвестират известни милиардери, предприемачи и големи IT-компании. 63-годишният Патрик Браун, професор по биохимия от Станфордския университет и член на Националната Академия на науките и веган, който мечтае да спаси света от екологична катастрофа казва: "Изяждайки вместо обикновен бургер пържола, произведена от Impossible Foods, вие не участвате в изхвърлянето на парникови газове в обем, който средният автомобил изхвърля за 18 мили, ще икономисате толкова вода, колкото ще ви стигне за месец и не нанасяте вреда на 75 квадратни фута плодородна земя." 

Мляко или не?

Синтетичните пържоли и чипсовете от щурчета засега не представляват съществена заплаха за производителите на невегетарианци продукти за хранене, но алтернативните източници на мляко от соя до ориз, отдавна започнаха да подриват млечната промишленост. Още през 2015 година продажбите на натурално мляко в САЩ се понижиха със 7%, а според прогнозата на изследователската агенция Mintel към 2020 година те ще паднат с още 11 процента. В същото време продажбата на бадемово мляко от 2011 до 2015 година в САЩ показват пръст от 250% и достигнаха печалба от 900 милиона долара. Независимо от това, че в момента в супермаркетите може да се намери мляко от ориз, кашу и елда на пазара се появяват все нови и нови растителни алтернативи на млякото, пише Lenta.ru. През 2016 година стартъпът  Ripple създаде мляко от грах и привлече 44 милиона долара. Сред предимствата на граховото мляко са неговият наситен вкус и гладка текстура. Освен това то по нищо не отстъпва на кравето ниво на съдържание на белтъчини. Но най-главната му отличителна черта е неговата екологичност. Според изследванията всяка бутилка грахово мляко от 1,4 л спестява повече от 4000 литра вода сравнение с производството на обикновено краве мляко.

Кои са най-вкусните вегански ястия?

Напоследък все повече хора избират този начин на живот, а именно веганството. Но е добре да знаем разликата между веганството и вегетар...

На границата на войната

Все пак не всички са готови да приемат новите правила на играта. Много производители на мляко са възмутени от факта, че запълнилата пазара растителна продукция буквално изтощава млечната индустрия. Според тях потребителите са въведени в заблуждение, заради което трябва да бъде забранено на производителите на напитки за вегетарианци да използват термина "мляко". Според производителите на мляко потребителят не търси такова на растителна основа. В края на юни френската федерация на месопреработвателите се оплака от проблеми на собственици на месарски магазини и помоли властите за защита от веганите. Според шефа на Федерацията Жан-Франсоа Гияр подобни нападение над магазините е една от формите на тероризъм този ужас. По думите му веганите имат една единствена цел - да накарат да изчезне огромен пласт от френската култура. Известни са случай на нападение срещу месарски магазини във Великобритания.

Превод: Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно