Ще устои ли на времето Великата китайска стена?

18359
Ще устои ли на времето Великата китайска стена?
Снимка: Getty Images / Guliver

Почти 30% от построената през династията Мин Велика китайска стена е изчезнала с течение на времето, както под влиянието на атмосферните условия, така и заради безразсъдната човешка дейност, включително кражба на строителен материал, съобщи Discovery News.

Великата стена не е една хомогенна структура, но отделните ѝ части се простират на хиляди километри – от Шанхайгуан на източното крайбрежие до Дзяюгуан в навяваните от вятъра пясъци на ръба на пустинята Гоби.

До две години ще започне използването на изкуствена кръв

Националната здравна служба на Великобритания съобщи, че през 2017 година ще започнат клиничните изпитания на изкуствена кръв, получена...

На места защитното съоръжение е разрушено до такава степен, че изчисленията за общата му дължина варират между 9000 и 21000 километра в зависимост от това, дали липсващите части се включват. Въпреки дължината си, стената не се вижда от Космоса, както често се твърди. Изграждането ѝ е започнало през третото столетие пр.Хр., но приблизително 6500 километра са издигнати от династията Мин от 1368 до 1644 година, в това число най-посещаваните отсечки на север от столицата Пекин, добавя още агенция Фокус.

1900 километра от построеното по време на династията Мин са изчезнали през столетията, според материал на „Beijing Times”. Част от стената е станала жертва на ерозията, подпомогната от израстващата навсякъде растителност.

„Въпреки че някои от стените са направени от тухли и камъни, те не могат да издържат на постоянното въздействие на вятъра и дъжда“, казва Донг Яохуи от Обществото на Великата китайска стена. „Много от кулите са се разклатили и могат да паднат при някоя от дъждовните бури през лятото“.

Туризмът и местните хора също за допринесли за разрушаването на най-дългата в света структура, създадена от хората. Бедните жители на съседните селища са взимали строителен материал от стената, за да построят къщите си. Наред с това парчета от стената, гравирани с китайски йероглифи, се продават за 4.80 долара.

Откриха връзка между пушенето на родителите и затлъстяването при децата

Родителите, които пушат в присъствието на своите невръстни деца, не само влошават здравето им, но и значително увеличават шанса за това...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно