X
 
 

Страхът наистина има мирис

55020 1
photo of Страхът наистина има мирис
Снимка: Thinkstock
Мирисът на страх наистина съществува и се предава на поколенията от майките, пише в. "Дейли експрес", позовавайки сена резултатите от американско изследване.Авторите му от университета на Мичиган са установили, че бебетата се научават от какво да се страхуват от миризмата на стресираните си майки.В експерименти с женски плъхове, обучени да свързват мирисана пипер с болка, чрез отделяне на феромони майките са "преподали" реакцията на страх на потомството си.

Преди да забременеят женските са били тренирани да се плашат от мириса на пипер, като всеки път, когато са го подушвали, име бил прилаган електрошок. След раждането майките отново са били изложени на действието на миризмата, но без да им се прилага електрошок, за да се предизвика реакция на страх. Когато бебетата са били изложени на действието на миризмата, при тях е наблюдавано повишаване на нивата на стресовия хормон кортизол.

Четенето в ранна възраст повишава интелекта

Учени от САЩ и Великобритания откриха зависимост между възрастта, в която детето започва да чете, и по-нататъшното му интелектуално раз...

Скенерни изображения са показали, че феромоните на майките активират амигдалата - регион в мозъка на бебетата, който най-често се свързва с емоции като страх и тревожност.Когато обаче изследователите са дали на бебетата вещество,блокиращо активността в амигдалата, те не са се научили да се страхуват от миризмата на пипер.Откритието на американските специалисти може да обясни как травматични събития в живота на майката могат да повлияят върху децата, дори и да са се случили дълго преди раждането им.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители