Сънищата на човека са свързани с пътуване във времето, твърди сомнолог

30099
Сънищата на човека са свързани с пътуване във времето, твърди сомнолог
Снимка: iStock

Нашите сънища може да са истински ключ към пътуването във времето - както към миналото, така и към бъдещето. Това твърди руският сомнолог Игор Литовцев.

Още в древни времена хората са вярвали, че с помощта на сънищата може да се предскажете бъдещето. Някои съвременни хора продължават да вярват в чудодейното пророчество на съновиденията.

Изследвания сочат, че човешкият мозък е способен да управлява сънищата, които виждаме. Учени са установили, че преди началото на съновиденията пулсът на човек рязко се повишава и след това се връща към нормалното. Това може да свидетелства, че мозъкът "предсказва" бъдещето с помощта на сънищата.

Как сънищата ви разкриват потиснатите желания?

Сънищата са характерни за фазата на дълбокия сън. Всеки сънува, като често сънищата ни навестяват повече от веднъж на нощ. Помните ли к...

Някои специалисти смятат, че явленията, които се случват в сънищата, могат да помогнат за развитието на квантовата физика и да дадат разбиране за това, как е устроен светът. Например могат да помогнат за обяснението на квантовата обратна причинност* и квантовото заплитане, тоест когато следствието предхожда причината за събитието. От своя страна, квантовата обратна причинност може да е ключът към пътуването във времето, тъй като се отнася до връзката между минало и бъдеще.

По такъв начин човешкият мозък може да се сравни с "машина на времето". Той помни събития от миналото и е в състояние да „пренесе“ човек там с помощта на спомените. Освен това споменът за миналото също може да помогне да се предскаже бъдещето. Не бива да се забравя, че повторението на едно и също действие при същите условия води до същия резултат. Тази предсказваща способност помага за освобождаване на човешкия мозък от ненужния стрес и му позволява да функционира нормално.

В същото време Литовцев отбеляза, че експертите все още не са успели да се доближат до определяне на това, какво представлява човешкото съзнание. Възможно е естеството му да е свързано с квантовата физика. Все още няма доказателства за тази гледна точка. Но ако вземем предвид, че квантовата физика и невропсихологията са млади науки, то по-скоро всички глобални открития тепърва предстоят.

Спомените на един американец, озовал се 800 години в бъдещето

Какво е да се озовеш 800 години в бъдещето и да се върнеш назад във времето? Това може и да е добър сценарий за научнофантастичен филм,...

* Според идеята за обратна причинност, наричана също ретропричинност, времевият ред на причината и следствието е обърнат по отношение на нормалната причинно-следствена връзка, т.е. може да има случаи, когато ефектът времево, но не причинно, предхожда причината.

Идеята за обратната причинност не трябва да се бърка с тази за пътуване във времето. Тези две понятия са свързани дотолкова, доколкото и двете са съгласни, че е възможно  да се повлияе причинно на миналото. Разликата обаче е, че пътуването във времето включва причинно-следствена връзка, докато обратната причинност не го прави. Причинните връзки от своя страна могат да се появят само във вселена, в която човек има затворени времеподобни криви. За разлика от тях обратната причинност може да се случи в свят, в който няма такива затворени времеподобни криви.

С други думи, обикновена система S, участваща в пътуване във времето, би запазила времевия си ред по време на цялото си пътуване (часовник, измерващ правилното време на S, ще продължи да се движи по часовниковата стрелка); но ако същата система S се включи в процес на обратна причинност, редът на правилното ѝ време ще трябва да се обърне, в смисъл че усещането за времето на системата ще стане противоположно на това, което е било преди пътуването ѝ назад (часовникът ще започне да се движи обратно на часовниковата стрелка). Така че обратната причинност и пътуването във времето логически не се пораждат взаимно и пътуването във времето се различава от пътуването назад във времето.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com