Съществува ли тайнствената аура и какво представлява тя?

16073
Съществува ли тайнствената аура и какво представлява тя?
Снимка: iStock

В някои духовни практики се смята, че всеки човек има аура, на която са присъщи определени цветове и различна степен на интензивност в зависимост от характеристиките на човека.

Снимки, направени със специална техника, показват светлина около човешкото тяло – енергията, която то излъчва. Някои го смятат за духовна енергия, други го наричат енергия, свързана с обикновените физически свойства на тялото, пише The Epoch Times.

Учените знаят повече от век, че телата, поставени в променливо електрическо поле, започват да светят. Такова сияние се нарича коронен разряд във високочестотно поле. Разрядът, който се появява като блясък на йонизирани газови молекули, може да бъде фотографиран с помощта на различни методи. Един от тези методи е предложен в края на XIX век от Никола Тесла, а няколко години преди него технология за улавяне на коронен разряд е разработена от полско-беларуския учен Яков Наркевич-Йодко.

Роза, включена към трансформатор на Тесла, демонстрира коронния разряд. Снимката е направена с Nikon D60 - без обработка. Maxik444 / CC0

През 1939 г. съветският изобретател и физиотерапевт Семьон Кирлиан и съпругата му успяват да усъвършенстват методиката на Тесла. В хода на експерименти семейство Кирлиан успява да получи прекрасни снимки на коронното сияние на различни обекти.

Въпреки че впоследствие Кирлиан патентова не откриването на нов ефект, а „метод за фотографиране на обекти във високочестотни токове“, след няколко десетилетия фразата „ефект на Кирлиан“ започва активно да се използва от поддръжници на мистични учения.

Започва да се твърди, че Кирлиан е намерил начин да вижда и фиксира "аурата" на живи организми и дори камъни. Като доказателство например се показват снимки на лист, светещ в електрическо поле, сочейки, че различните листа светят по различен начин. По снимките на "аурата" дори се поставяли диагнози на болните. Науката опровергава подобни твърдения. Възможно е да се заснеме пръст, ръка, лист от дърво, монета или друг дребен предмет чрез техниката на Кирлианова фотография, но заснемането на коронния разряд на човешкото тяло като цяло изисква голямо напрежение. В този случай организмът може да получи сериозни, вероятно несъвместими с живота поражения. Такива снимки се правят в инфрачервена светлина или просто се измислят.

Теории за причините за произхода на сиянието

Болест

Учените Гари Шварц и Катрин Крит от университета в Аризона провеждат изследване на биофотонното излъчване от растенията, свързвайки го с аурата.

В продължение на две години те изучават хиляди изображения и откриват, че "нараняванията (като порязвания) и нездравите тъкани са свързани с ясно видимо увеличение на емисиите на биофотони".

Д-р Шварц получава докторска степен от Харвард, преподава психиатрия и психология в университета Йейл, а сега е професор в университета в Аризона. Д-р Крит е доцент по оптика в университета в Аризона.

Кирлианова фотография на лист от колеус. MrX / CC BY-SA 3.0

Д-р Виктор Стенгер от Университета на Колорадо в Боулдър не вярва наистина на „креативното обяснение“ на аурата: вирусите и бактериите имат електромагнитни полета, които засягат и увреждат клетките на тялото. Известно е, че бактериалните и други видове клетки използват високочестотни електромагнитни вълни за комуникация, пренос и съхраняване на енергия, съгласно MIT Technology Review. Други теории относно бактериалния електромагнетизъм остават спорни.

„Болестта се отразява във вид на хаотични проблясъци много преди да се прояви във физическото тяло в някоя диагностицирана форма. Върху характера на тези проблясъци влияят времето, деня и нощта, космически смущения като слънчеви изригвания и психологически състояния като стрес. Най-ярките проблясъци върху тялото са фиксирани в акупунктурни точки“, казва Джон Закис от университета Монаш в Австралия.

Закис цитира книгата от 1973 г. „Галактиките на живота: Човешката аура в акупунктурата и Кирлиановата фотография“ от Стенли Крипнер, психолог от университета Сейбрук в Калифорния.

Влага

Професорът по психология Терънс Хайнс от университета Пейс в Ню Йорк смята, че аурата около обекта се причинява от влажността.

Кирлианова фотография, показваща артистично представяне на мъж в поза Лотос, заобиколен от синьо сияние. Emmanuel HEREDIA / CC BY-SA 3.0

„Живите същества [...] са влажни. Когато електричеството попадне върху жив обект, то създава зона на газова йонизация около фотографирания обект. […] Тази влага се пренася от обекта към повърхността на емулсията на фотографския филм и образува модел от електрически заряди“, пише Хайнс в книгата си „Псевдонаука и паранормално“.

Според него, когато човек е емоционално възбуден, той силно се поти.

Телесна топлина

Сиянието в изображенията е свързано с телесната температура, казва д-р Стенгер.

„Тази светлина е резултат от хаотичното движение на всички заредени частици в тялото, причинено от топлината. Тялото на коня е пълно със заредени частици и топлината от тялото му кара тези частици да се движат като пуканки върху печка. Типът светлина, излъчвана от живото тяло, има характерна форма според температурата му. Когато температурата се повиши, можете да видите аурата“, пише той.

„Ако биоенергийните полета съществуват, то физиката, химията и биологията трябва да бъдат преразгледани за 200 години“, пише д-р Стенгер. Той отхвърля всякакви наблюдавани в аурата закономерности като илюзия или като резултат от склонността на хората да виждат закономерности "там, където ги няма".

Средство за комуникация

В своето изследване на "подобната на аура" енергия около растенията д-р Шварц и д-р Крит предполагат, че тази енергия се използва за комуникация между растенията. Енергията се усилва при поставяне на растенията в непосредствена близост едно до друго.

Кирлианова фотография на връх на пръст, 1989 г. Sérgio Valle Duarte / CC BY 4.0

„Тези изображения и хиляди други, записани в нашата лаборатория, показват не само сиянието на растенията в тъмното, но и изтичането на излъчените модели на светлина отвъд контурите на растенията, което създава подобни на аура структури, за които говорят енергийните лечители. Освен това сложността на моделите между частите на растенията предполага потенциален „резонанс“ или комуникация между растенията, както това се предсказва от съвременната биофотонна теория", пишат учените.

Биоенергийно поле?

Биохимикът и доктор по философия Джон Норман Хансен от Университета на Мериленд е открил доказателства, че около хората съществува биоенергийно поле.

Вместо да използва фотонни сензори, както често се прави при търсене на аура, той решава да тества дали аурата има достатъчно сила, за да тласне махало. Той използвал торзионно махало, което може да се движи под действието на едва забележима сила. Ученият нееднократно откривал, че инерцията му се променя, когато се постави над главата на човек.

Синестезия?

Синестезията е състояние, при което сетивните органи на човек са, така да се каже, свързани кръстосано. Например някой може да чуе синия цвят или да помирише сонатата.

Изображение на аура при здрава жена според Валтер Джон Килнер (1847 – 1920). redheylin / Public Domain

Изследване на учени от университета в Гранада през 2012 г. показало, че лечителите, които виждат аурата на хората, понякога имат синестезия. Например те открили, че местният лечител Ел Сантън има синестезия за цвета на лицето:

„Областта на мозъка, отговорна за разпознаването на лица, е свързана с областта за обработка на цветовете. Не всички лечители са синестети, но сред тях този феномен е по-често срещан“, казва един от изследователите пред Science Daily. – Същото се случва например сред живописците и артистите.“

Разбира се, снимка на коронен разряд не може да служи като доказателство за наличието на душа, аура или биополе. Използването на тази образна техника в медицинската диагностика все още предизвиква дискусии в научните среди. От друга страна, коронният разряд дава добри резултати при разкриване на скрити дефекти в металите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: От огъня до интернет: най-важните открития на човечеството, променили света

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com