Съвременният човек е суперхищник в света на животните

11131
Съвременният човек е суперхищник в света на животните
Снимка: БГНЕС

Човекът, за разлика от другите хищници, 9-14 пъти по-често ловува най-големите възрастни особи, необходими за поддържане на популацията на дивите животни и риби. Това са изяснили учени в статия, публикувана в сп. Science.

"Отчитайки това доминиращо положение, влиянието върху хищниците и другите уникални черти на хищническото поведение (на човека), смятаме, че човекът встъпва като суперхищник, който – ако не бъде ограничаван – ще продължи да влияе на екологичните и еволюционните процеси по цял свят", обясняват Крис Даримонт (Chris Darimont) от университета на Виктория (Канада) и колегите му.

Над 3 000 са новите ловци тази година

Тази година успешно издържалите изпити за придобиване право на лов са 3 129 човека, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.Общо 3...

Авторите на статията са изследвали влиянието на ловците върху популацията на дивите животни и риби. Особеностите на лова на сушата и в морето се различават – ако на сушата човек основно ловува за развлечение, то риболовът е цяла индустрия, в голяма степен механизирана, отбелязват учените.

Затова на сушата от ръцете на човека основно страдат други големи хищници – мечки, лъвове, вълци. В зряла възраст те 9 пъти по-често загиват от ръцете на ловци, отколкото от сблъсък с други животни. В морето рибите еднакво са подложени на изтребване от човека.

Според изчислението на учените човек убива 14 пъти повече зрели особи, отколкото другите морски хищници.

Даримонт и сие подчертават, че докато голяма част от хищниците ловуват млади животни, човекът изтребва основно животни, които са в репродуктивна възраст, при това най-големите и най-силните. Именно тези особи най-много са необходими за поддържане на числеността на популациите.

Започнаха курсовете за ловци в цялата страна

Курсовете за подготовка на кандидати за придобиване право на лов, започнаха и ще продължат до 30 май. Те се провеждат по програма, усло...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com