Тайният шифър на император Карл V е разбит след 500 години

21494
Тайният шифър на император Карл V е разбит след 500 години
Снимка: Titian / Public Domain

Карл V, император на Свещената римска империя и крал на Испания, е един от най-могъщите хора на XVI век. На учените била необходима половин година, за да дешифрират писмото му, изпратено до посланика във Франция през 1547 г. и разкриващо напрегнати отношения между двете държави.

Карл V управлява 40 години и е най-голямата политическа фигура на своето време – владенията му обхващат обширни територии в Западна Европа и Америка. Естествено, такъв човек имал много врагове. По-специално владетелят на Свещената Римска империя имал доста напрегнати отношения с Франция и нейния крал Франсоа I.

Франсоа I (Public Domain)

През 1547 г. Карл V изпраща на своя посланик във Франция, Жан дьо Сен Мори, загадъчно писмо, което в продължение на пет века никой не може да прочете. Столетия наред писмото лежи забравено в архивите на библиотеката в Нанси (Франция), докато изследователката Сесил Пиеро случайно научава за съществуването му и се заема да го дешифрира.

В процеса на пипкавата компютърна обработка на документа Пиеро успява постепенно да разбие шифъра, който се състои от повече от сто символа. Някои от тях означавали цели думи, други означавали конкретни гласни, а трети били безсмислени – императорът ги добавял, за да заблуди потенциален противник при опит да прочете писмото.

Пробивът настъпил през юни тази година, когато била прочетена цяла фраза, след което било на време да се дешифрира останалата част от писмото. Оказва се, че въпреки подписания три години по-рано мирен договор отношенията между Карл V и Франсоа I оставят много да се желае и в писмо императорът изразява загриженост от слуховете за подготвян срещу него заговор.

Според информационния ресурс France24.com сега учените се готвят да разшифроват други писма на Карл V, което ще позволи да се оцени неговият политически принос за развитието на Европа. Освен историческата стойност, подобни послания може да се разглеждат като вълнуващо приключение, разкриващо подводните течения в европейската политика от XVI век и хода на мислите на един от най-великите владетели на своето време.

Карл V (Titian / Public Domain)

Карл V оглавява Свещената Римска империя от 1519 до 1558 г. По това време това е най-голямата държава в Европа, разположена на територията на съвременна Германия, Австрия, Чехия, Нидерландия, Белгия, Швейцария, Западна Полша, Северна Италия и Източна Франция. В същото време той е крал на Испания и нейните отвъдморски владения, което прави монарха най-могъщия човек в Европа.

През 2018 г. испанските спецслужби разбиха таен военен шифър, използван от крал Фернандо Арагонски в кореспонденция с командващия войските му Гонсало де Кордоба. Испанският монарх използва този шифър по време на военни кампании в Италия в началото на XVI век.

Дешифрирането само на четири писма отнело шест месеца.

ОЩЕ: Тайнствените скрижали на криптографията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В САЩ ще строят най-големия самолет в света

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...