Тайните на Мачу Пикчу: древна ДНК разкрива кой точно е живял в резиденцията на владетелите на инките

19472
Тайните на Мачу Пикчу: древна ДНК разкрива кой точно е живял в резиденцията на владетелите на инките
Снимка: Eyelenses / Pixabay

Древна ДНК, открита в Мачу Пикчу, разкрива, че така нареченият Изгубен град на инките е бил дом на мултикултурно население, което идвало от цялата империя и извън нея. Проследявайки генетичните корени на 34 жители на Мачу Пикчу в различни региони на Андите и тропическите гори на Амазонка, изследователите обясняват, че погребаните на мястото вероятно са били слуги, доведени отдалече, за да работят в кралското имение, пише IFL Science.

Първоначално построен като дворец в имението на императора на инките Пачакути през XV век, Мачу Пикчу е бил обитаван предимно от служители, известни като янакона (ако са били мъже) или акля (жени). Предишни изследвания показват, че те живели доста комфортно, тъй като костите им не показват признаци да са били подлагани на тежък труд или да са били изпращани в битка, докато липсата на доказателства за детски болести предполага, че са били добре обгрижвани.

Защо ацтеките, маите и инките не са изобретили колелото?

Досега обаче малко се знаеше кои са тези обитатели или откъде идват. За да разберат, авторите на изследването анализирали ДНК от индивиди, погребани във всичките четири гробища на Мачу Пикчу, и ги сравнили с геномите на равен брой хора от близкия Куско.

„Резултатите предполагат наличие на разнообразна общност в Мачу Пикчу, в която хора с различен генетичен произход са живели, възпроизвеждали се и са били погребани заедно“, пишат изследователите. Някои от тези слуги са били свързани с древни общности в планините на Андите, докато други идвали от по-далечни райони, като северното и южното перуанско крайбрежие.

Шест от 34-те изследвани останки идват от тропическите гори на Амазонка, като изследователите са проследили произхода им в различни региони в низините на Перу, Еквадор и Колумбия.

„Въз основа на нашите резултати Мачу Пикчу е бил значително по-генетично разнообразен... от съвременните селски села в Андите“, обясняват изследователите. Освен това фактът, че едва ли някой е бил пряко свързан един с друг, предполага, че „хората са пристигнали в Мачу Пикчу като индивиди, а не като общности или разширени семейства“.

Сензационни факти за Мачу Пикчу са открити в атлас от 1904 г.

„Сега, разбира се, генетиката не се превежда в етническа принадлежност или нещо подобно – обяснява авторът на изследването Джейсън Несбит в изявление. – Но това показва, че те имат различен произход в различни части на империята на инките.“

Като цяло само двама от 34-мата са свързани, като двойката е идентифицирана като майка и дъщеря. И двете произхождат от Амазонка, въпреки че анализът на зъбите на дъщерята предполага, че тя вероятно е израснала в Андите.

Тълкувайки откритията си, авторите на изследването предполагат, че Мачу Пикчу е бил космополитна смесица от култури и раси, където хора от различен произход са живели рамо до рамо, чифтосвали са се и са били погребвани един до друг.

„Нашите геномни анализи разкриват, че общността в Мачу Пикчу е била много разнообразна и че животът им не е бил структуриран основно от етнически или регионален произход“, пишат учените.

Но въпреки че резултатите от това проучване помагат да се разкрие самоличността на слугите, които са живели в Мачу Пикчу целогодишно, авторите на изследването се оплакват, че „за съжаление докладваните тук анализи не ни казват нищо за генетичната идентичност на владетелите на инките и техните гости, за които е построен селският дворец.

Предсказания за края на света и хармония с природата. Заблуди за маите, ацтеките и инките

„Тези елитни личности са живели в Куско и не биха живели пълноценно в Мачу Пикчу или не биха били погребани там“, обясняват авторите.

Изследването е публикувано в списание Science Advances.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com