Температурна аномалия в Хеопсовата пирамида

23410
Температурна аномалия в Хеопсовата пирамида
Снимка: Getty Images / Guliver

Проектът по сканиране на пирамидите в Гиза установи температурна аномалия на редица от тях, включително в най-голямата – Хеопсовата пирамида (известна в страната като Хуфу), съобщава египетското министерство на антиките.

В заявлението се отбелязва, че първата фаза на проекта е установила "особено нагледна (аномалия) на източната страна на пирамидата Хуфу".

Изследват пирамидите в Египет и търсят жената на Тутанкамон

Властите на Египет ще продължат изследването на пирамидите, за което древните гробници ще бъдат сканирани с космически лъчи, заявил мин...

Специалистите провели топлинно сканиране на пирамидата при изгрев, когато гигантската постройка се нагрява отвън, а след това при залез, когато изстива.

Именно скоростта на фазата на нагряване и изстиване дава възможност да се проверят редица хипотези – за кухите места в пирамидите, вътрешни въздушни потоци или нееднородни строителни материали.

Хеопсовата пирамида е най-голямата и най-древната от трите Велики пирамиди, изградени от фараоните от Четвърта династия (2589–2530 г. пр.н.е.) на платото Гиза южно от Кайро.

Първоначалната ѝ височина е била 147 метра. Тя е изградена от около 2,5 млн. варовикови блока със средно тегло 2,5 тона всеки.

Засилват охраната на египетските пирамиди

Охраната на пирамидите в Египет и други важни туристически обекти в страната ще бъде засилена, съобщава МЕНА, цитирана от БГНЕС. Разпо...

Какво са открили изследователите, можете да научите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com