Тиранозаврите са били канибали

11959
Тиранозаврите са били канибали
Снимка: Gettyimages

Следи от зъби и други увреждания по черепа на млад дасплетозавър, близък роднина на тиранозавъра, станаха още едно свидетелство в подкрепа на тезата, че тези "крале" на мезозоя често са се нападали един друг и губещият в тези битки е бил изяждан. Това сочи доклад, публикуван в списание PeerJ.

"Този хищник явно е живял много бурен и тежък живот и е преживял много наранявания по главата, включително някои много сериозни. Най-вероятно те са причинени от друг представител на същия вид, което говори за най-честите и тежки битки, в които са встъпвали тези динозаври през целия си живот", заяви Дейвид Оун от лондонския университет "Кралица Мери".

Милиони не достигат на БАН

8 млн. лв. е дупката в бюджета на Българската академия на науките (БАН). Ако той не бъде актуализиран спешно, има опасност през септемв...

Оун и неговите колеги са изследвали материали от разкопки в провинция Алберта в Канада, където палеонтолозите често са намирали в края на миналия век останки на Тиранозавър Рекс и неговите най-близки роднини, живели в периода Креда.

Вниманието на авторите на изследването е било приковано от силно повредения череп на сравнително млад дасплетозавър, покрит с белези и много драскотини и вдлъбнатини. Оун е екипът му са изследвали тези драскотини, опитвайки се да определят каква е причината за тяхната поява.

Но драскотините и пукнатините не са причинили насилствената смърт на животното - дасплетозавърът е умрял поради някаква друга причина, в резултат на заболяване или липса на храна. От друга страна, формата, дълбочината и местоположението на дупките и драскотините показва, че са причинени от друг дасплетозавър, който се е опитвал да го убие.

Освен това са открили по повърхността на черепа и няколко травми, които са направени след смъртта на дасплетозавъра от друг представител от същия вид. Учените смятат, че всичко това говори, че тиранозаврите са били канибали, които не са се колебаели да хапват месото на своите роднини.

Пациент се съгласи да транспантират главата му

Руснак, страдащ от фатално заболяване, е на път да стане първият човек в света, чиято глава ще бъде присадена. Компютърният учен Валер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com