Трансплантацията на глава в Русия ще излезе 10 млн. евро

6405
Трансплантацията на глава в Русия ще излезе 10 млн. евро
Снимка: Thinkstock

Италианският хирург Серджо Канаверо представи първите подробни сметки за първата експериментална операция по присаждане на глава.

Нейният успех ще изисква съсредоточаването на усилията на 42-ма хирурзи и фонд от 10 милиона долара, за което той и Валерий Спиридонов разказват пред РИА Новости.

"Отворени сме за инвестиции. Именно такова определение давам на това, защото става дума не за събиране на пари за единична операция, а за участието в технологичния и медицинския скок в бъдещето", казва Валерий Спиридонов – руският инженер, който е кандидат за операцията по трансплантация на глава.

Мъж получи ново лице в най-сложната трансплантация

Хирурзи от медицинския център "Лангон" при университета на Ню Йорк са извършили най-мащабната до днес трансплантация на лице. Пациентъ...

В средата на януари италианският хирург Серджо Канаверо разказа за първите значителни успехи в разработката на технологии, които в бъдеще ще позволят да се присажда главата на човек от едно тяло върху друго без пълна парализа на крайниците, като демонстрираха няколко мишки, чийто гръбначен мозък бил срязан, а след това – слепен.

Според първоначалните оценки на Канаверо осъществяването на подобна операция на човек, ако тя се провежда в САЩ, ще изисква между 15 и 50 милиона евро. Тъй като операцията с участието на Спиридонов, ако тя се състои, ще се провежда в Русия, Канаверо е направил нови изчисления и е уточнил стойността на експеримента.

По думите му разходите за осъществяване на присаждането се снижават, но не съществено – операцията изисква около 10 милиона евро, или малко повече или по-малко в зависимост от условията на нейното провеждане.

Както подчертава неврохирургът, това е много сложна процедура, за реализирането на която трябва да се обединят усилията на 42-ма хирурзи и десетки други медицински специалисти, които фактически ще работят денонощно и на смени по време на осъществяването на трансплантацията. За заплащането на техния труд, според Канаверо, ще бъдат необходими около 5 милиона евро.

Разлагащи се костни импланти: бъдещето на трансплантацията

Смесването на царевично нишесте и глина от вулканична пепел може да създаде пластмаса за костни транспланти, способни съществено да обл...

Доста сериозна сума – около 1 млн. евро – ще отиде за създаването на специалните уреди за срязване на нервните влакна и тяхното слепване, създадени от Канаверо и неговите единомишленици, както и за покупка на уреди за стимулация на гръбначния мозък, психологическа помощ и прочие немедицински компоненти от протокола HEAVEN, разработен от Канаверо.

Най-големият въпрос засега остава това, ще успеят ли Канаверо и лекарите, които ще участват в тази операция, да намерят подходяща по размери операционна зала, където да се съберат всички хирурзи и оборудването. Ако тава зала не съществува в Русия, то разходите за операцията съществено ще нараснат.

Както вече разказа италианският неврохирург, той, неговите колеги и Валерий Спиридонов се надяват, че проектът ще привлече вниманието на частни инвеститори от Русия или чужбина, които няма да се страхуват да вложат капитал в тестването на тази нова технология.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com