Твърде сте пияни? Ето как науката може да ви помогне да изтрезнеете

4898
Твърде сте пияни? Ето как науката може да ви помогне да изтрезнеете
Снимка: iStock/Guliver

Това е времето от годината с изобилие от коледни партита и разбира се, изобилие от алкохол. Въпреки че има изобилие от народни средства, за да се отрезвите достатъчно, те също така достатъчно рядко работят. За щастие учените са се заели с намирането на решение, пише IFL Science.

Поемете дълбоко въздух

Въпреки че са се съсредоточили главно върху спасителна терапия при тежка алкохолна интоксикация, изследователите работят върху прост метод за елиминиране на алкохола от организма: дишане.

Черният дроб е отговорен за изчистването на повече от 90 процента от алкохола в човешкия организъм; в този случай само времето ще ви помогне да се съберете напълно, тъй като черният дроб върши работата си с постоянна скорост, която не може да бъде по-бърза. За хора с животозастрашаваща концентрация на алкохол в кръвта това оставя на медиците малко възможности за лечение освен поддържащи мерки като даване на кислород и интравенозни течности.

Изследователи, ръководени от д-р Джоузеф Фишър, се насочили към останалите 10 процента – част от алкохола се елиминира от белите дробове. Те смятат, че колкото по-дълбоко диша някой, толкова повече алкохол ще бъде изхвърлен.

„Но не можете просто да хипервентилирате, защото след минута или две ще ви се завие свят и ще припаднете“, обяснява Фишър.

Вместо това изследователите са създали устройство, което позволява дишането без неприятните странични ефекти. „Това е много елементарно устройство, което може да се направи навсякъде по света: не са необходими електроника, компютри или филтри“, казва Фишър.

В група за изследване от пет здрави мъже с около 0,1 процента концентрация на алкохол в кръвта, изследователите са установили, че алкохолът се елиминира поне три пъти по-бързо, отколкото само чрез черния дроб.

Като се има предвид малкият размер на извадката от това проучване, ще са необходими допълнителни изследвания, преди въпросното устройство да може да достигне клинична обстановка, да не говорим за нечия чанта. Фишър остава оптимист, казвайки на Thornhill Medical: „Надявам се, че с по-нататъшни изследвания за валидиране нашият метод може лесно да се превърне в стандартен подход за лечение на много видове отравяния по света, като спаси мнозина от отравяне с въглероден окис, етанол, метанол и разтворители.“

(Хормонални) инжекции, инжекции, инжекции

Инжекциите може да не звучат като решение на пиянството, но потенциално биха могли да бъдат, ако това всъщност е инжектиране на фибробластен растежен фактор 21 (FGF21).

FGF21 е хормон, който се отделя от черния дроб по време на метаболитен стрес, като изпиване на големи количества алкохол. Докато предишни проучвания сочат, че може да помогне за увеличаване на жаждата, за да се предотврати дехидратацията, да потисне желанието да се изпие още една халба и да предпази черния дроб от нараняване, изследване, публикувано по-рано тази година, стига до извода, че той може също да помогне за възстановяване на равновесието и координацията – или поне при мишки.

Екипът давал алкохол както на генномодифицирани мишки, които не произвеждат FGF21, така и на контролна група. Изследователите открили, че докато етанолът се разгражда с една и съща скорост и при двете групи, на генетично променената група е необходимо повече време, за да се възстанови. При инжектиране на FGF21 обаче тези мишки са успели да „изтрезнеят“ с около 50 процента по-бързо от тези в контролната група.

„По-нататък показахме, че чрез повишаване на концентрациите на FGF21 чрез инжектиране, можем драстично да ускорим възстановяването от интоксикация“, каза съавторът на изследването Стивън Кливър.

Кливър пояснява, че FGF21 упражнява този ефект чрез активиране на част от мозъка, свързана с бдителността: locus coeruleus, който се намира в мозъчния ствол. Не е ясно как точно се постига това и не може да се каже, че същият ефект ще се наблюдава в човешкия мозък, въпреки че екипът работи върху решаването поне на последния от тези въпроси.

„Нашите проучвания разкриват, че мозъкът е основното място на действие за ефектите на FGF21“, казва съавторът на изследването Дейвид Мангелсдорф. „Сега изследваме по-задълбочено невронните пътища, чрез които FGF21 упражнява своя отрезвяващ ефект.“

Поне засега бързото изтрезняване не изглежда като опция – така че засега остават старите проверени методи. Ето някои от тях:

Рецептата на разузнавачите, или как да не препиете на Нова година

Учени не откриха ефективни средства срещу махмурлук. Вижте какво помага

Диетолог разби митовете за алкохола и махмурлука

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно