Диетолог разби митове за алкохола и махмурлука

8631
Диетолог разби митове за алкохола и махмурлука
Снимка: iStock

Британският диетолог Роб Хобсън разбива популярни митове за алкохола. Съветите му са публикувани в Essex Magazine.

Според експерта много хора смятат, че употребата на различни алкохолни напитки, смесени заедно, ги опиянява по-бързо и води до по-силен махмурлук на следващия ден. Той смята, че това не е така. „Тялото не може да направи разликата между чаша вино и халба бира - казва Хобсън. - Ако смесвате напитки, вероятно просто пиете повече от обичайното, оттам и ужасен махмурлук."

Диетологът казва, че болкоуспокояващите, приемани през нощта след пиене на алкохол, не спасяват от сутрешния махмурлук. „Въпреки че болкоуспокояващите могат да помогнат за облекчаване на главоболието и мускулната болка, свързани с махмурлука, ефектът им изчезва за около четири часа - обяснява той. - Така че няма смисъл да ги пиете преди сън."

Друг мит е свързан със силното кафе, което уж помага за изтрезняване. Според Хобсън кафето наистина ободрява, но не влияе върху скоростта на усвояване на алкохола, така че с негова помощ не може да се премахне главозамайването и другите симптоми на опиянението.

Кардиолог разсея митове за виното, кафето и шоколада

По-рано известният швейцарски кардиолог Томас Лушер, който оглавява авторитетното медицинско списание European Heart Journal повече от десет години, разсея мита за негативното въздействие на виното, шоколада и кафето върху здравето. Специалистът смята, че е невъзможно да се оценят недвусмислено ползите или вредите от тези продукти. Нещо повече - няма проучвания, които да определят каква е оптималната доза черен шоколад, твърди той.

Д-р Лушер добавя, че когато се пие в умерени количества, виното не е опасно, но не е и здравословно. Кафето може да бъде от полза, ако се пият не повече от четири чаши на ден. Черният шоколад с минимални количества захар и мазнини също е здравословен, за разлика от белия, за който твърди, че изобщо не е здравословен.

На същото мнение са и експерти, помолени от The Guardian да коментират изказването на Лушер. „Моите пациенти в кардиологичната клиника често изхождат от това, че виното, шоколадът и кафето са вредни за тях - казва Пол Лийсън, професор по сърдечносъдова медицина в Оксфордския университет. - И виждам облекчение, когато ги информирам, че може да не е така."

„За да остане сърцето здраво, здравословният начин на живот е по-важен от количеството кафе, шоколад или алкохол, които консумирате“, твърди Трейси Паркър, старши диетолог в Британската кардиологична фондация.

Неочаквана полза от шоколада

В същото време японският терапевт Юма Мори е открил неочаквана полза от шоколада. Според него при редовната употреба на този продукт се снижава рискът от инфаркт, съобщава изданието Diamond online.

Черният шоколад съдържа много полезни вещества, по-специално флавоноли. Те според лекаря активират синтеза на азотен оксид в кръвоносните съдове. От своя страна азотният оксид разширява кръвоносните съдове и налягането спада.

Защо да ядем шоколад на закуска

Мори обяснява, че много хора отказват шоколад, вярвайки, че продуктът причинява кариес. Междувременно специалистът подчертава, че млечният шоколад в големи количества всъщност е вреден.

Японският терапевт препоръчва включването на орехи, бадеми и шамфъстък в менюто. Тези храни са особено ефективни за понижаване на нивата на лошия холестерол. Те са най-подходящи за следобедна закуска, добавя Мори.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно