Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецептата на разузнавачите, или как да не препиете на Нова година

29 декември 2021, 06:45 часа • 8406 прочитания

Лекарят и тв водещ Александър Мясников разби популярните митове за профилактиката и лечението на махмурлука. Например обезболяващите средства не помагат срещу главоболието, но могат да навредят на организма.

Докторът обяснява, че аналгетиците няма да донесат никаква полза на сутринта след щедрите наздравици, а само допълнително ще натоварят черния дроб и стомаха. Популярните съвети от рода „да не се повишава градусът“ или да не се смесват различни алкохолни напитки също няма да имат ефект, ако човек е пил прекалено много.

В ефира на тв "Россия-1" Мясников споделя начин за профилактика на махмурлука, описан в книга за разузнавачи, издадена в средата на миналия век.

"Там пише: когато отивате на среща с агент, където се предполага алкохол, следва да изпиете чашка провансалско масло", разказва специалистът и пояснява, че става дума за зехтин, който помага срещу напиването.

В същото време картофеното пюре се явява най-доброто мезе за алкохолните напитки, тъй като забавя усвояването на алкохола от кръвта, споделя главният психиатър-нарколог към руското Министерство на здравеопазването Евгений Брюн пред ТАСС.

"Най-доброто мезе за алкохолни напитки е картофено пюре. Картофите допринасят за бавното усвояване на алкохола в кръвта", казва експертът.

Брун напомня, че алкохолът не трябва да се смесва с газирани напитки, „тъй като въглеродният диоксид <...> усилва усвояването на алкохола“, и да се яде сладко, тъй като това може да увеличи интоксикацията и последващия махмурлук.

„Алкохолните напитки трябва да са с нисък градус и леки. Моят съвет е много прост – сухото бяло вино дава най-малко отрицателни ефекти”, казва специалистът.

Той отбелязва още, че "повишаването на градуса" е вредно за здравето, а липсата на движение само засилва опиянението, така че по празниците трябва да сте по-активни – да пеете, да танцувате, да се разхождате, да се замеряте със снежни топки (ако намерите сняг).

Преди време стана ясно, че мазният бекон и яйцата са най-добрите средства срещу махмурлук според Сали Адамс, професор по здравна психология от Университета в Бат. Храни като бекон, яйца и дори броколи съдържат аминокиселина, наречена цистеин, която според учените може да намали токсичния химикал ацеталдехид, който се произвежда при метаболизма на алкохола в организма, казва Адамс.

Още един диетолог - британският д-р Роб Хобсън, също разби популярни митове за алкохола. Според експерта много хора смятат, че употребата на различни алкохолни напитки, смесени заедно, ги опиянява по-бързо и води до по-силен махмурлук на следващия ден. „Тялото не може да направи разлика между чаша вино и халба бира - казва Хобсън. - Ако смесвате напитки, вероятно просто пиете повече от обичайното, оттам и ужасен махмурлук."

И накрая следва препоръката за тези, които хем не искат да се лишават от наздравици, хем искат да пазят линия. За тях диетоложката Дженифър Брунинг е посочила начин да отпразнуват Новата година, без да навредят на фигурата си. Основната причина за напълняването по време на новогодишните празници се крие в голямото количество консумиран алкохол. Първо, алкохолът увеличава глада и човек може да започне набляга на храната и да преяжда. Второ, сладките и високоалкохолните напитки са с високо съдържание на калории.

За желаещите да запазят фигурата си диетологът препоръча да намалят количеството алкохолни напитки до една-две на ден в празничните дни. Тя отбелязва, че е по-добре да се ограничите до една чаша бира, една чаша вино или една чашка спиртна напитка дневно.

 

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес