Тъмната материя скоро няма да е загадка

6412
Тъмната материя скоро няма да е загадка

Учени може би са направили едно от най-важните открития в астрономията – какво представлява „тъмната материя”, която съставлява 85% от нашата Вселена. Смята се, че съществуването на мистериозната материя би дала отговор на въпроса защо галактиките се въртят. Ако те бяха съставени единствено от звездите, които виждаме, щяхме да наблюдаваме как те летят във всички посоки. Допълнителната маса, и следователно допълнителната гравитация, биха могли да ни дадат обяснение защо това не се случва, пише БГНЕС.

През 1977 г., докато изучават квантовата хромодинамика на черната материя, учените Роберто Печеи и Алън Куин разкриват съществуването на аксионите - леки стабилни частици, които не носят електричен заряд, но в силни магнитни полета индуцират възникването на фотони. По-късно космолозите установяват, че аксионите трябва да са много по-леки от неутриното – според теоретични оценки техните маси се измерват с милионни части от електронволта и са основна съставна частица на тъмната материя. Но колко точно се съдържат в нея никой не е открил.

Разкриха тайната на Бермудския тригълник

Американски учени обясниха тайната на Бермудския триъгълник с въздушна аномалия, чийто механизъм на възникване все още не е до край изя...

Сега обаче, благодарение на супер компютър, учените са успели да калкулират колко трябва да бъде масата на един аксион, ако той наистина е основна частица на тъмната материя. Те са разкрили, че тя би трябвало да възлиза на 50 -1 500 микроелектронволта – или казано по друг начин – те трябва да са 10 милиарда по-леки от един електрон. Изследователският екип е стигнал и до заключението, че на всеки кубичен сантиметър от Вселената се намират приблизително 10 милиона аксиони. И тъй като черната материя има тенденцията да се "скупчва", това означава, че в Млечния път аксионите са по цял трилион на кубичен сантиментър!

Това решаващо доказателство ще позволи на физиците да търсят тази невероятно малка частица в нашия свят. Разкриването на същността на тъмната материя би било откритие със стойността на „Хигс Бозона” (смятано от някои за най-голямото научно откритие в областта на физиката от началото на 21-ви век), твърди списание „Наука”. И дори би спомогнало да открием истинските причини за Големия взрив.

Според изследователят д-р Андреас Рингвалд от изследователския център ДЕСУ в Германия без това доказателство „търсенето на истината за тъмната материя” би отнело десетилетия”. За професорите Золтан Фодор от Университета „Вупертал” в Германия и Университета „Йотвос” в Унгария, чието дело е революционното откритие, настоящите данни биха съкратили значително този времеви период. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com