Учени дадоха интересно предложение как да спасим света от глад

4537
Учени дадоха интересно предложение как да спасим света от глад
Снимка: iStock/Guliver

Диетолозите са открили големи количества антиоксиданти и други хранителни вещества в телата на скакалци, копринени буби, мравки и други насекоми. Това ще ги направи в бъдеще не само хранителни, но и по-полезни заместители на месото, информира публикация в списание Frontiers in Nutrition, цитирано от БГНЕС.

"Всички отдавна са разбрали, че насекомите в бъдеще ще станат за нас отличен източник на протеини, ненаситени мастни киселини, минерали, витамини и фибри. В същото време никой не е проверил дали могат да заместят портокаловия сок или зехтина, както и други източници на най-важните антиоксиданти", казва Мауро Серафини от Университета в Терамо (Италия).

10 милиона севернокорейци са заплашени от глад, алармират от ООН

Разследване на ООН показва, че 10 млн. севернокорейци са заплашени от глад, съобщава германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zei...

Насекомите и другите членестоноги са едни от най-древните видове безгръбначни същества на Земята. Първите им представители се появяват преди около 400 милиона години и дълго време те доминират както в морето, така и на сушата, където са първите сред всички многоклетъчни животни.

Днес има около 10 милиона вида насекоми на Земята, които присъстват на всички континенти на планетата и заемат почти всички екологични ниши и местообитания. Тяхната обща маса, според последните изчисления на изследователите, е около 17 пъти по-голяма от тази на всички хора на Земята и 8 пъти по-голяма от тази на всички крави и свине на планетата.

"Най-малко 2 милиарда души на Земята редовно ядат насекоми. Остава ни да убедим останалите 6 милиарда, че това не е толкова лоша идея. Ако хората осъзнаят, че те са полезни, няма да ни се налага да ги принуждаваме, за да разрешим много климатични и екологични проблеми", споделя ученият.

Серафини и неговите колеги се опитаха да намерят подобен очевиден плюс в диета, състояща се от насекоми, като изследваха какви хранителни вещества съдържат много от популярните видове "годни за консумация" безгръбначни същества, които са популярни в страните от Югоизточна Азия. Те включват не само скакалци, мравки и други обикновени насекоми, но и екзотични създания като тарантули и скорпиони.

ООН: Повече от 113 млн. души по света страдат от глад

Повече от 113 милиона души в 53 държави са страдали от глад през миналата година, като това е леко намаление спрямо 2018 година. Сред о...

Учените са оценили полезността на всяко подобно "блюдо", като след премахване на крилата и другите негодни за консумация части от тялото на насекомите са смлели телата им. След това разтворили тези прахове в мазнини или вода и са измерили какво е съдържанието на антиоксиданти в тях. Резултатите от изследването показали, че обикновените скакалци, мравки, както и цикадите, гъсениците от копринените буби и африканските пеперуди се оказали изключително полезни. Превърнати в хранителни брашна, те се оказали с два пъти по-високо съдържание на антиоксиданти от портокаловия сок и зехтина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно