Учени добиват вода от мъглата в небето над чилийска пустиня

68840
Учени добиват вода от мъглата в небето над чилийска пустиня

В пустинята Атакама на брега на Чили се намират едни от безводните региони на Земята, пише Motherboard. Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) заедно с колеги от Епископския университет на Чили в Сантяго се опитват да решат проблема с нетрадиционни средства.

Те използват мрежести структури, издигнати на височина, където постоянно има мъгла, събират мъглата и я превръщат в питейна вода, която може да се използва и в селското стопанство.

Пустините поглъщат въглероден диоксид

Изследователи от Университета на щата Вашингтон са открили, че засушливите райони могат да поглъщат значително количество въглероден ди...

Системата за събиране на мъгла е чудесен пример за прилагане на биомимикрия или имитация на природните структури и процеси.

Учените са наблюдавали организми, чието естествено местообитание са безводни региони. Такъв организъм, например, е бръмбарът Намиб, който събира вода за хидратация от мъглата. Той живее в пустинята Намиб в Южна Африка и използва покритието си, за да събира сутрешната мъгла. Твърдите му крила имат както хидрофилни (привличащи вода) изпъкналости, така и хидрофобни (отблъскващи водата) улеи, които изследователите са имитирали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com