Учени откриха как са изглеждали боговете от Партенона

12357
Учени откриха как са изглеждали боговете от Партенона
Снимка: Steve Swayne / CC BY 2.0

Дълго време изкуствоведите смятаха, че скулптурите, взети от британците от главния храм на Атина, не са имали цвят. Авторите на ново изследване са доказали, че това изобщо не е било така.

Мнението, че скулптурите на класическа Гърция са били монохромни, е изключително разпространено. Междувременно още през XVIII век, при разкопки в Помпей и Херкулан, от слоя пепел била извадена статуя на Артемида със запазени следи от боя.

Най-вероятно митът за белотата на гръцките статуи се дължи на това, че интересът към тях е бил доста непостоянен. Много гръцки статуи са ни известни от римски копия, но скулпторите в Рим не са обичали оцветяването. А и това не е лесна задача – боята не прилепва добре към мрамора. След падането на Рим гръцката (и римската) култура, да го кажем направо, била забравена.

ОЩЕ: Пепелта проговори. Изкуствен интелект разчете овъглен папирус за наследниците на Александър Македонски

В епохата на на Проторенесанса наследството на класическа Гърция отново идва на мода и се появява своеобразно разделение: живописта е полихромна, скулптурата – монохромна. Сега ни е известно, че дори статуите от архаичния период на Гърция са били полихромни. И е напълно неразбираемо защо по време на разцвета на Атина скулпторите могат да загубят уменията си за оцветяване.

Още повече скулптурите на боговете и богините от Партенона, сега в колекцията на Британския музей, все още се считат за монохромни – върху тях не са открити следи от бои. Сега ситуацията се е променила.

Фидий показва фриза на Партенона на приятелите си, картина от 1868 г. на Лорънс Алма-Тадема. Birmingham Museums / Public Domain

Д-р Джовани Вери от Института по изкуствата в Чикаго (САЩ) и колегите му изследвали скулптурите от Партенона с помощта на оптично индуцирана луминесценция, оптична спектроскопия и рентгенова флуоресцентна спектроскопия, както и химичен анализ и открили върху тях фрагменти от бои с различни цветове. Работата е публикувана в списание Antiquity.

Учените са изследвали фриз, на който е изобразена процесия в чест на рождения ден на Атина, панели с фигури на сражаващи се кентаври, както и статуи на някои гръцки богове. На някои от тях, по-специално върху дрехите на Атина, са открити следи от пигмент, наречен египетско синьо.

ОЩЕ: Храм на Посейдон бил изграден сред крайбрежни блата

Египетското синьо се състои от калций, мед и силиций и е най-древният синтетичен пигмент в света: най-ранните следи от него са открити в Египет и са най-малко на пет хиляди години. Освен този пигмент върху скулптурите са открити фрагменти от цинково бяло и лилаво.

Пурпурът, който в гръцките източници се нарича тирийски, е бил високо ценен в древния свят поради високата цена на производството. Той бил извличан от някои миди, като от килограм суровина можело да се получат само 60 грама от багрилото.

Д-р Вери обаче открил, че лилавото на Партенона не е получено от миди. Тези статуи, изглежда, са боядисани с лилаво, направено от така наречените тайни рецепти без миди. Има препратки към такива рецепти в гръцки източници, според които красотата на това лилаво е „отвъд всякакво описание“.

Основната част от оцветяването на статуята очевидно е била изпълнена в египетско синьо и „лилаво без миди“. На първо място това е оцветяването на дрехите на богове и богини. Върху роклята на Атина например е „разгледан“ сложен, изискан флорален орнамент.

Авторите на изследването обръщат внимание на това, че скулптурите не може да са били боядисани по-късно от построяването на самия Партенон. Следи от боя се откриват и върху онези части, които при поставянето на статуите и паната в храмовата композиция са били недостъпни (притиснати към стената).

Колкото и да е странно, учените не са успели да открият следи от каквато и да е подготовка на мрамора преди нанасянето на боята: той не е бил грундиран или грапав, за да се увеличи нивото на сцепление с пигмента. Всичко, което е направено от ръката на скулптора, е свързано с цялостната композиция на всяка от скулптурите.

ОЩЕ: Гръцка куртизанка придружавала армията на Александър Македонски

Партенонът е построен през 447 – 438 г. пр.н.е. и е украсен със скулптури през 438 – 431 г. пр.н.е. Строителството е ръководено от архитекта Каликрат, а процесът на украса е ръководен от великия Фидий. Известно е, че последният лично е създал от злато, слонова кост и дърво главната скулптура на храма – Атина Партенос, която ни е известна само от копия и описания, както и бронзовата Атина Промахос (сега в колекцията на Лувъра). Не знаем точно авторите на мраморните скулптури.

Днес Гърция все по-често повдига въпроса за връщането на скулптурите от Партенона в Атина. Те са пренесени във Великобритания в самото начало на XIX век от английския посланик в Константинопол лорд Елджин. Смята се, че той е успял да получи писмено разрешение за износ от султана на Османската империя. Съвременниците на лорд Елджин обаче отбелязват, че така нареченото спасяване повече прилича на откровено ограбване на древния паметник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно