Учени: Сушилките за ръце са опасни

6135
Учени: Сушилките за ръце са опасни

Уредите за сушене на ръце са опасни и разпространяват вредни за здравето бактерии. Това пише в статия списание „Медикъл експрес“ като се позовава на заключенията на група международни изследователи.

Експериментът е продължил 3 месеца. Наблюденията са проведени в 3 болници - в Лийдс, Удине и Париж. Учените проследяват как се разпространяват патогените. През този период са правени непрекъснати замервания за нивото на бактериите в тоалетните. Проби са взимани от въздуха, от пода и тавана.

Офисите се оказаха замърсени от нашата кожа

Микробиолози от университета на Северна Аризона във Флагстаф са открили, че човешката кожа се явява един от главните източници на микро...

В начален етап от проучването изследователите се интересували как в подобни помещения се разпространяват щамове като златистия стафилокок, ентерококи и ентеробактерии, пише РИА Новости. Резултатите показват, че описаните бактерии се разпространяват много активно, ако в тоалетните има сушилки за ръце.

„Тези уреди създават аерозол, който загрява помещението при самото пускане. В зависимост от неговото положение се загряват различни ъгли на тоалетната или подът. При контакт хората може да се заразят с бактерии или вируси“, разказва проф. Марк Уилкокс от департамента по медицинска микробиология на университета в Лийдс.

Изводите от проучването показват, че хартиените салфетки са далеч по-хигиенични. Според данните от тестовете в Париж и Лийдс, помещенията, където има сушилки са 5 пъти по-замърсени в сравнение с тоалетните на салфетки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно