Учени създадоха ваксина срещу рак по технологията на AstraZeneca

5916
Учени създадоха ваксина срещу рак по технологията на AstraZeneca
Снимка: Gettyimages

Учени създадоха персонализирана ваксина срещу рак, базирана на технологии, подобни на ваксината срещу коронавирус. Според експерти първите резултати от изпитанията на ваксината са "наистина обнадеждаващи", пише Independent.

В първите етапи на изпитанията 8 пациенти с рак на главата и шията са получили ваксината, след като са получили конвенционално лечение срещу рак. Изпитанията са проведени в Онкологичния център Клатърбридж. Няколко месеца след експерименталното лечение никой от участниците в проучването не е имал рецидив. В същото време двама пациенти от контролната група, които са получили плацебо вместо ваксината, са имали рецидив.

"Много се надявам на положителни резултати, всички сме много развълнувани. Всички наши данни показват, че се движим в правилната посока", казва ръководителят на клиничните изследвания, професорът по онкология Кристиан Отенсмайер.

Ваксината, наречена TG4050, е произведена от компанията Transgene от Франция, която използвала същата технология като Оксфордския университет при създаването на ваксината AstraZeneca.

Тестовата ваксина срещу рак се изработва индивидуално и включва ДНК от тумора на всеки отделен пациент. Ваксината кара организма да произвежда протеини като тези, открити на повърхността на тумора, и предизвиква имунен отговор.

На теория всички ракови клетки с аналогични повърхностни протеини, които все още могат да присъстват в кръвния поток след операцията, ще бъдат унищожени от ваксината и ще предотвратят рецидив.

"Имунната система е в състояние да открива това, които ние не виждаме при сканиране. Ако можем да я научим да открива клетки, които водят до рецидив, тогава можем да увеличим шансовете на нашите пациенти", отбелязва Отенсмайер.

В момента в изпитванията участват 30 пациенти. Половината от тях ще получат експерименталната ваксина след приключване на конвенционалното лечение. Другата половина от участниците ще получат ваксината само в случай на рецидив.

Експертите посочват, че има повече от 30 области от главата и шията, където може да се появи рак, сред които са устната кухина и гърлото. При тези пациенти рискът от рецидив на тумора е много висок.

Учените възлагат големи надежди на новата ваксина, защото тя е персонализирана за всеки пациент. Вярно е обаче, че този подход има своите недостатъци.

Според Хуанита Лопес, клиничен изследовател от Института за изследване на рака, такава стратегия за създаване на ваксина изисква много време и усилия – необходими са около 4 седмици, за да се създаде ваксина само за един човек. Освен това цената на такава ваксина е доста висока, което поставя под въпрос нейната целесъобразност.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Първата ваксина срещу рак на гърдата започва клинични изпитания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com