Учени установиха кои женски устни са най-привлекателни

7929
Учени установиха кои женски устни са най-привлекателни
Снимка: iStock

Група американски учени под ръководството на Себастиан Котофана от Mayo Clinic, един от най-големите медицински центрове в света, проведоха изследване, за да изяснят кои женски устни се смятат за най-привлекателни от мъжете. Оказва се, че пропорциите, които вече се считат за „златен стандарт“ за красота на женските устни, са признати от анкетираните за най-красивите устни, става ясно от статия, публикувана в EurekAlert..

Докато социалните медии и много знаменитости насърчават жените да имат по-пълни устни, новото изследване сочи, че напротив, по-естествените и хармонични женски устни изглеждат най-привлекателни.

Експеримент с устни

За да разберат кои женски устни се смятат за най-привлекателни, учените поканили няколко десетки мъже и жени на възраст от 30 до 40 години да участват в експеримент. На компютърен монитор им били показани изображения на женски лица, на които устните имали различни съотношения една спрямо друга (горна и долна), както и различен обем. Сред тези снимки имало изображения на женски устни, които не били модифицирани с фоторедактори. За да разберат степента на привлекателност на женските устни, изследователите използвали технология за проследяване на погледа, за да преценят кои части от лицето са гледали най-много доброволците.

Cotofana, Sebastian et al. / Plastic and Reconstructive Surgery

Учените създали поредица от изображения на устни със съотношения на горната към долната устна в следните пропорции: 1:1, 1:1,6, 1:2 и 1,6:1. Учените също променили обема на устните с помощта на цифрова обработка. Някои изображения имали естествен обем, докато други били намалени до 70% и 85% от действителния им размер или увеличени до 115% и 130%.

Кои са най-привлекателните женски устни?

Резултатите от изследването показали, че респондентите смятат за най-привлекателни женски устни със съотношение на горната към долната устна в съотношение 1:1,6. Именно тази пропорция се счита в козметологията за "златен стандарт" за красота на устните. А най-непривлекателната пропорция на устните се оказала съотношение на горната към долната устна с показател 1:2.

Що се отнася до обема на устните, според резултатите от експеримента най-привлекателните устни се оказали устните с естествен, а не увеличен обем. Например най-непривлекателните устни били устните с увеличен до 130% обем.

По думите на д-р Котофана тяхното изследване само потвърждава резултатите от малкото предишни научни разработки, които се занимават с красотата на женското лице и по-специално на устните.

По-дълго не означава по-добро

„Важно е да се отбележи, че при гледане на изображения респондентите прекараха най-малко време, гледайки устни с пропорции 1:1,6 и обичайния, нито увеличен, нито намален обем. Напротив, участниците в експеримента най-дълго гледаха модифицираните устни. Смятаме, че причината е в това, че анкетираните имат собствен вътрешен стандарт за красота и той съответства на най-привлекателните устни. Устните, които се отклоняват от вътрешния стандарт, естествено предизвикват повече внимание, за да може мозъкът да обработи получената информация“, казва д-р Котофана.

По такъв начин резултатите от новото изследване показват, че е възможно хората да прекарват повече време в разглеждане на привидно по-привлекателни снимки не защото ги харесват. Може би просто се опитват да осмислят това, което са видели, казват учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Голямо земетресение: САЩ чакат част от разлома Сан Андреас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно