Учените отключват зелена енергия от градинска трева

10868
Учените отключват зелена енергия от градинска трева
Снимка: Getty Images / Guliver

Учени твърдят, че градинската трева може да се превърне в източник на евтина и чиста енергия от възобновяеми източници.

Екип от британски изследователи, включително експерти от Кардифския институт показват, че значителни количества водород могат да бъдат отключени от власатка трева с помощта на слънчева светлина и евтин катализатор, пише Science daily.

Това е първият път, в който този метод е доказан и може потенциално да доведе до по-устойчив начин на производство на водород, който има огромен потенциал в производството на енергия от възобновяеми източници, поради високото си енергийно съдържание и факта, че той не отделя токсични или парникови газове, когато изгаря.

Професор Майкъл Боукър, съавтор на изследването заяви: "Това наистина е зелен източник на енергия. Водородът се разглежда като важен бъдещ енергиен носител, тъй като светът се движи от изкопаеми горива към възобновяеми суровини, и нашето изследване показва, че дори и градинската трева може да бъде добър начин за овладяването му.

Водородът се съдържа в огромни количества в света под формата на вода, въглеводороди и други органични материи.

Сноудън създаде калъф за телефон, който показва кога данните от него се следят

Бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън създаде специален калъф за телефон, който може да показва кога мобилното...

До сега предизвикателството за изследователите е било създаването на начини за отключване на водорода от тези източници по евтин, ефективен и устойчив начин.

Обещаващ източник на водород е органично съединение, целулоза, която е ключов компонент в растенията и най-богатия биополимер на Земята.

В своето изследване, екипът изследва възможността за превръщане на целулозата във водород, с помощта на слънчева светлина и прост катализатор - вещество, което ускорява химичната реакция.

Този процес се нарича фотореформация или фотокализис и включва слънчевата светлина активирайки я като катализатор, който след това се захваща за работа по превръщането на целулозата и водата във водород.

Учените изследвали ефективността на три метални катализатора - паладуим, злато и никел.

Откриха нови 97 сфери в мозъка

Учени успяха да създадат възможно най-прецизната карта на човешкия мозък. Те също така са успели да идентифицират и 97 нови сфери в цер...

Никелът е от особен интерес за учените от практическа гледна точка, тъй като той е в много по-голямо количество от останалите благородни метали и е по-икономичен.

В първия етап на експериментите, изследователите комбинирали трите катализатора с целулоза в колба с кръгло дъно и подложили сместа на нагряване от настолна лампа. На 30 минутни интервали, учените събирали газови проби от сместа и я анализирали, за да видят колко водород е бил произведен.

За да тестват практическите приложения на тази реакция, учените повторили експеримента с власатка трева, която е получена от един вътрешен двор.

"До неотдавна, производството на водород от целулоза чрез фотокатализис не е широко изследвано. Нашите резултати показват, че значителни количества от водорода могат да бъдат получени по този метод, с помощта на малко слънчева светлина и евтин катализатор.”, казва проф. Боукър.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com