Учените разбраха причините за краха на династията Цин

14292
Учените разбраха причините за краха на династията Цин
Снимка: James Gillray / Public Domain

Международен екип от изследователи идентифицира основните причини за падането на династията Цин – някога най-могъщата империя в Източна Азия.

В своя пик китайската династия Цин е била най-могъщата държава не само в Източна Азия, но и една от най-силните в света. Под управлението на манджурските императори Канси (1662 – 1723) и Циенлун (1736 – 1795) страната започва множество успешни военни кампании за разширяване на своите владения.

Нашествието на гутеите. Какво наистина е довело до краха на Акадската империя?

В този период в китайската икономика били въведени много иновации в селското стопанство, промишлеността и търговията, което осигурило на държавата дълъг период на бърз икономически растеж. Падането на династията Цин е било важно събитие в китайската история, отбелязващо края на период на имперско управление, продължило повече от две хилядолетия.

Император Канси Royal Academy of Arts / Public Domain

В продължение на близо 200 години историците обсъждат точните причини за падането на династията Цин. За разлика от предишните китайски държави, упадъкът на тази династия не е предшестван от период на разпокъсаност или продължителна стагнация. Поради това са посочвани различни причини за отслабването – от екологични бедствия до чужди нашествия, глад и въстания. Но нито една от тези хипотези не дава пълна и безспорна картина на случилото се.

Международен екип от учени, включващ специалисти от Центъра за интегрирани науки във Виена (Австрия), е установил основните причини за краха на последната китайска династия. Тяхното изследване е публикувано в списанието PLOS One.

Главните причини за падането на династията се оказали три. Първата е четирикратен демографски взрив на населението между 1700 и 1840 г. Нарастването на населението закономерно е довел до намаляване на ресурсите – земята. Селяните гладували, започнало масово обедняване.

Освен това скокът на раждаемостта изострил конкуренцията за власт и позиции в елита. Броят на кандидатите за тази или онази длъжност растял, а броят на присъдените висши академични степени, необходими за получаване на такъв статут, намалявал, достигайки минимум през 1796 г. Всичко това породило огромен брой недоволни. Това довело до Тайпинското въстание през 1850 – 1864 г. Жертви на тази война са станали общо 20 – 30 милиона души.

"Зъбите ми са мечове, ноктите – копия". Как древните култури са измислили драконите

Третата причина били разходите на държавата за потушаване на въстанието, както и снижаване на производителността на труда, увеличаване на търговския дефицит поради изчерпването на сребърните резерви. Властите се опитали да се справят с възникналите трудности, но реформите им се провалили.

Трябва да се отбележи, че авторите на новия труд доста силно се отклоняват от традиционната историографска визия за причините за упадъка на империята Цин от средата на XIX век. Обикновено като ключови причини за това се посочват опиумният конфликт – ситуация, когато императорите от династията Цин се борели срещу продажбата на тежки наркотици, внасяни със западни кораби, а европейските наркотрафиканти, разчитайки на армиите и флотите на своите държави, отстоявали правото на свободна продажба на опиум. Резултатът от този конфликт станали поредица опиумни войни, разорението на Китай, частичното унищожаване на столицата му и общото отслабване на централната власт, която поради военни поражения от британците и французите просто не можела да контролира голямата държава.

В тази политическа карикатура Обединеното кралство, Германия, Русия, Франция и Япония си разделят Китай. Henri Meyer / Public Domain

Възползвайки се от този хаос, Хун Сюцюан – беден човек, който благодарение на социалните асансьори на империята Цин получава образование и става учител – започва Тайпинското въстание, което се превръща в най-кървавото събитие на XIX век с общ брой на жертвите, превишаващи всички други войни и конфликти от този век, взети заедно.

Хутулун: монголската принцеса воин, сразявала мъже върху и извън бойното поле

Но с влиянието на демографията не всичко е толкова просто. Според съвременните представи Китай през 1840 г. по население е отстъпвал на Китай след опиумните войни през същия XIX век – когато не е имало въстания от мащаба на Тайпинското. Следователно е малко по-трудно да се видят причините за упадъка на империята Цин в демографския взрив от XVIII век, отколкото са посочили изследователите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com