Учените ще съживяват древен сибирски вирус

7294
Учените ще съживяват древен сибирски вирус

Френските учени се готвят да върнат към живот гигантски вирус, открит във вечния мраз под сибирската Колима.

Специалистите планират да размразят Mollivirus sibericum на възраст около 30 000 години и да изяснят способен ли е той да причини вреда на животно или човек.

Вирус на 30 000 години се "съживи" от сибирските ледове

Древен вирус се съживи, след като е спал 30 000 години дълбоко в сибирската вечна замръзналост, съобщи Би Би Си. След разтопяването си...

Това става ясно от съобщение на Националния център за научни изследвания на Франция. Статията е публикувана в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Mollivirus sibericum (названието се превежда като "мек вирус от Сибир") се явява четвъртият древен вирус, открит от 2003 година. Той е намерен на дълбочина 30 метра в чукотската тундра.

За да получи статута на гигантски, вирусът трябва да е по-дълъг от микрон (една хилядна от милиметъра). Размерът на Mollivirus sibericum достига 0,6 микрона и може да се разгледа с обикновен микроскоп. За разлика от повечето съвременни вируси, древните не само са по-големи, но и по-сложно устроени от гледна точка на генетиката. Mollivirus sibericum има 500 гена, вирусът Паандора – 2500, а за сравнение грипният вирус има осем.

Учените възнамеряват да съживят древния вирус, като го поставят в едноклетъчен организъм (амеба), който ще стане новата му жертва. По аналогичен начин е реанимиран откритият през март 2014 година Pithovirus sibericum.

Вирус прави 50% от хората на Земята по-глупави

Почти половината от нас може да са заразени с вирус, който ни прави по-глупави, откриха американски учени, предаде БГНЕС. Удивителното...

В условията на глобално затопляне и топене на вечния мраз "дори няколко частици, при наличието на уязвим гостоприемник, са способни да възродят потенциално опасни вируси. Ако започнем икономическо усвояване на тези територии, без да вземем съответните мерки за безопасност, рискуваме да върнем към живот болести, които сме смятали за отдавна изтрити от лицето на Земята", предупреждава ръководителят на изследванията Жан-Мишел Клавери (Jean-Michel Claverie).

Новият вирус се отнася към широка група големи нуклеоцитоплазматични вируси. В таи група влизат откритите преди около 10 години гигантски мими- и мегавируси, които се отличават с изключително голям размер на своя геном и своите вириони (вирусни частици).

Освен останалите тук се отнасят откритите през лятото на 2013 година пандоравируси с техния изключително необичаен геном, както и други, "по-грациозни" вируси, от рода на възбудителя на едра шарка.

 

Неизвестен вирус разболява деца и възрастни

Нов вирус върлува в страната, като атакува както децата, така и възрастните. „Не става дума за грип, но точно какъв е вирусът, не...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно