Унижението е най-силната човешка емоция

126519
Унижението е най-силната човешка емоция
Снимка: Thinkstock/Guliver

Повечето от нашите най-ярки спомени са свързани със силни емоции, независимо дали са положителни или отрицателни. Отрицателните, обаче обикновено остават по-дълго, дори когато събитието е отдавна отминало.

Учените доказаха, че най-силната емоция, преживявана от човека е унижението.

Бащите, които домакинстват, залагат по-добро бъдеще за дъщерите си

Бащите, които домакинстват, осигуряват по-добро бъдеще на дъщерите си, защото така стимулират амбициите им и те се насочват към не толк...

Психолозите Марте Отен и Кай Йонас провели две изследвания, в които мъже и жени чели кратки истории, включващи различни емоции и помолили участниците да си представят как биха се чувствали в представените сценарии.

В първото проучване изучавали унижението , гнева и щастието. Във второто сравнявали унижението и срама (напр. говорите грубо на майка си и тя се разплаква).

Учените използвали електроенцефалограма, за да запишат електрическата активност на мозъка.  Те се интересували най-вече от две измерванията, които показвали увеличаването на когнитивната обработка и активация в мозъчната кора.

Резултатите показали, че чувството за унижение водело до повишаването на двата показателя, което води до усилена обработка на информация и голяма употреба на психически ресурси.

Това означава, че унижението е много силна и интензивна емоция, която има дълготрайни последици.

По-умните хора предпочитат котките

Хората, които харесват кучета и тези, които предпочитат котките се различават като личности и това вече е доказано научно. Денис Касте...

Може би унижението изисква повече психическа обработка, тъй като представлява сложна социална емоция, при която губим част от социалния си статус.

Чувството за унижение е изпитвал всеки поне веднъж в живота си. Някои хора не желаят да се показват след такъв инцидент, но има начини да се справим с това усещане.

Ето някои от тях:

 - Опитайте се да намерите положителните страни на събитието . Може и да сте били унизени, но този, който ви го е причинил също не е представил най-добрата си страна.

Вкъщи се стресираме повече, отколкото на работа

Смята се, че вкъщи и стените помагат и че домът е мястото, където можем да се отърсим от стреса и да се отпуснем. Но ново изследване, п...

 - Ако сте разгневен, намерете начин да изразите гнева си. Потичайте в парка или изберете друга физическа дейност, която да ви разтовари. Важното е да не държите всичко в себе си, тъй като така ще ви е още по-трудно да се смирите и за забравите.

 - Поговорете с приятел, на когото имате доверие. Той може да погледне на ситуацията безпристрастно и да ви подскаже как да действате по-нататък.

 - Върнете се на работа или на училище и се дръжте както обикновено. Ако се държите странно хората ще се възползват от това, за да ви дразнят. Помнете, че останалите доста бързо забравят това, което не ги засяга.

 - Научете се да се смеете над себе си. Така ще лишите от удоволствието тези, които ви дразнят.

 - Помнете, че времето лекува. Може да ви се струва, че никога няма да преживеете случилото се, но  в реалността повечето хората забравят след няколко месеца.

Следродилната депресия може да се прояви години след раждането

Прието е да се счита, че следродилната депресия се развива веднага след раждането на детето. Ново проучване, направено сред 1507 жени, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com