X
 
 

В АЕЦ Чернобил има живот, който се храни с радиация

13442 3
В АЕЦ Чернобил има живот, който се храни с радиация
Снимка: iStock/Guliver
От бълбукащите горещи извори на Йелоустоун до ултрастерилните помещения, използвани за изграждането на космически кораби, на Земята едва ли има място, където животът по някакъв начин не е успял да оцелее и дори да процъфтява. Дори по стените на аварирал ядрен реактор, все още греещи от радиация, растат необичайна група гъби, пише БГНЕС.

Всъщност известни видове гъби обитават изключително радиоактивната среда, възникнала в резултат на трагичната ядрена катастрофа в Чернобил през 1986 година. Като цяло учените са документирали около 200 вида от 98 рода гъби около руините на бившата атомна централа в Украйна.

Коледна елха се появи в Припят за първи път след кастрофата в Чернобил (ВИДЕО)

За първи път след катастрофата в атомната електроцентрала в Чернобил се появи коледна елха в изоставения град Припят, съобщава уебсайта...

Някои от тези гъби не само успяват да понесат високите нива на радиация, а част всъщност изяждат самата радиация. Известни като "черни гъби" или радиотрофни гъби, тези няколко вида имат меланин - същият пигмент в човешката кожа, който помага за защита от ултравиолетово лъчение - което им позволява да превръщат гама-лъчението в химическа енергия за растеж. Смята се също така, че той предпазва от вредното излъчване.

"В много ядрени реактори радиоактивната вода е замърсена с меланотични организми с черна пигментация. Никой всъщност не знае какво, по дяволите, правят там", заяви микробиологът Артуро Касадевал от Медицинския колеж на Алберт Айнщайн в Ню Йорк пред Scientific American през 2007г.

Изследвания на Касадевал и неговия екип установяват, че гъбите, излъчващи радиация, открити в Чернобил - като Cladosporium sphaerospermum, Cryptococcus neoformans и Wangiella - са в състояние да издържат на йонизираща радиация приблизително 500 пъти по-висока от фоновите нива. Освен това в действителност изглежда, че те растат по-бързо в присъствието на радиация. Други проучвания отбелязват как гъбите насочват спорите и хифите си към източника на радиация, сякаш посягат към храна.

"След инцидента гъбите бяха първите организми, които се появиха и учените искаха да разберат как могат да процъфтяват в такава среда", казва старши изследовател в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, която внимателно е проучила гъбите.

Спомени от Чернобил - пожарникарите и доброволците са героите от инцидента

26 април 1986 - Реактор 4 от Чернобилската атомна електроцентрала избухна, Инцидентът предизвика огромно освобождаване на радиоактивни ...

"В гъбите, събрани на мястото на произшествието, има повече меланин, отколкото гъбите, събрани извън забранената зона", добави той. "Това означава, че гъбите са се приспособили към радиационната активност и за 20% е установено, че са радиотрофни - това означава, че те растат от радиацията, те я обичат."

Черните гъби също са пътешественици. През 2016 г. осем вида гъби, събрани от Чернобил, пътуват до Международната космическа станция (МКС) на борда на ракета SpaceX. Мисията се надяваше да разбере как черните гъби са в състояние да понасят такива невероятни нива на радиация. Перспективата на гъбите, които процъфтяват при наличие на радиация, също води до идеята да ги използваме като източник на храна за астронавтите по време на дълги космически полети или когато колонизираме други планети.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Яко! Можем ли да си направим омлет с радиотрофични гъби и яйца?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Яйцата от гащите си ли ще ги вземеш?БАААХТИ ОМЛЕТА....
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Руснаците ги готвят с кучешко.
  : 0 !
Време е Горанов да си ходи
Време е Горанов да си ходи

За Борисов хората са като на носни кърпички - ползва и хвърля. Това важи за всички, освен за Горанов. Политическата отговорност за това, че едни...

Последно в Актуално