В белите дробове на човека са открити нови клетки с регенеративни свойства

5246
В белите дробове на човека са открити нови клетки с регенеративни свойства
Снимка: iStock

Изследователи са открили нов тип клетки, които се намират дълбоко в белите дробове на човека и може да играят ключова роля в белодробните заболявания.

Учените са анализирали белодробна тъкан, за да идентифицират новите клетки, които нарекли секреторни клетки на дихателните пътища (RASC). Клетките покриват малки разклонения на дихателните пътища дълбоко в белите дробове, до алвеолите, където протича обменът на кислорода с въглероден диоксид.

Учените са установили, че RASC притежават свойства, подобни на стволовите клетки, което им позволява да регенерират други клетки, необходими за нормалното функциониране на алвеолите.

Те също така открили доказателства, че пушенето на цигари и често срещано заболяване, свързано с тютюнопушенето, наречено хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), може да наруши регенеративните функции на RASC, което предполага, че коригирането на това заболяване може да бъде добър начин за лечение на ХОББ.

„ХОББ е разрушително и широко разпространено заболяване, но ние в действителност не разбираме клетъчната биология на това защо или как някои пациенти я развиват. Идентифицирането на новите типове клетки, по-специално на нови клетки предшественици, които се увреждат при ХОББ, наистина може да ускори разработването на нови лечения“, казва първият автор на изследването Мария Базил.

Трансплантация на митохондрии ще помага при присаждането на органи

ХОББ обикновено се характеризира с прогресивно увреждане и загуба на алвеолите, което се усложнява от хроничното възпаление. Смята се, че болестта причинява около 3 милиона смъртни случая в света всяка година.

На пациентите често се предписват стероидни противовъзпалителни препарати и/или кислородна терапия, но тези методи могат само да забавят болестния процес, а не да го спрат или обърнат.

В новото изследване учените са открили доказателства за съществуването на RASC, изучавайки сигнатурите на генната активност на белодробните клетки, взети от здрави донори. Скоро те разбрали, че RASC са "секреторни" клетки, които се намират близо до алвеолите и произвеждат протеини, необходими за течната обвивка на дихателните пътища.

Наблюденията за сходство в генната активност между RASC и важните прогениторни клетки в алвеолите, наречени AT2 клетки, довели екипа учени до следващо откритие: RASC, в допълнение към тяхната секреторна функция, служат като предшественици на AT2 клетките, като ги регенерират за поддържане на популацията на AT2 и способността да се съхранят алвеолите здрави.

Историческо събитие. За първи път представиха пълния човешки геном

Известно е, че AT2 клетките стават анормални при ХОББ и други белодробни заболявания и изследователите са открили доказателства, че дефектите в RASC може да са основната причина за тези аномалии.

В белодробната тъкан на хора с ХОББ, както и на хора без ХОББ, които са имали тютюнопушене в анамнезата, те наблюдавали множество AT2 клетки, които са променени по начин, който показва неправилна трансформация на RASC в AT2.

По думите на учените са необходими повече изследвания, но резултатите сочат за възможността за бъдещи лечения на ХОББ, които да работят за възстановяване на нормалния процес на диференциация на RASC в AT2 или дори чрез попълване на нормалната популация от RASC в увредените бели дробове.

Изследването е публикувано в списание Nature.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com