В гробницата на Тутанкамон откриха 100% гаранция за успешен задгробен живот

19089
В гробницата на Тутанкамон откриха 100% гаранция за успешен задгробен живот
Снимка: Getty Images/Guliver

В продължение на век учени от цял свят изследват гробницата на фараона Тутанкамон. Известно е, че за благополучното пътуване в отвъдното древният египетски владетел е имал около 5,4 хиляди различни артефакти. Но наскоро изследователите стигнали до заключението, че главни гаранти за успеха на това пътешествие са станали мумиите на дъщерите на Тутанкамон, пише Express.

Известно е, че приживе Тутанкамон не е бил много известен или велик владетел. Той е станал известен с това, че гробът му не е ограбен и е достигнал до нас в оригиналния си вид. Това е позволило на учените да узнаят значително количество актуална информация за погребалните ритуали на древните египтяни.

Жителите на Древен Египет свято вярвали в отвъдния живот и мумиите на фараоните били погребвани в гробници, пълни с всичко, от което се нуждаели в задгробния свят, включително инструменти, храна, вино, парфюми и предмети за бита. Всичко това било необходимо, за да може покойникът безопасно да стигне до отвъдното.

„Древните египтяни са били много добре запознати със застраховането, така че са имали много предпазни мерки, в случай че нещо не се получи. Ако едно заклинание не работи, тогава винаги е имало резервно. Ако и то било унищожено, винаги е имало още един резервен предмет. Така че фараоните винаги са имали неща, които да им помогнат да стигнат там, където трябва да отидат“, казва професор Салима Икрам, египтолог от Американския университет в Кайро.

Ето защо експертите смятат, че в гробницата на Тутанкамон е имало повече от 5 хиляди артефакта - те са се дублирали взаимно, за да може собственикът им със сигурност да влезе в другия свят.

„Колкото повече е вземал, толкова повече шансове е имал да победи демоните и да преодолее препятствията пред него“, добавя професор Икрам.

Известно е, че Тутанкамон е бил погребан в необичайно малка за неговия статут гробница. Това вероятно се е случило, защото смъртта му е настъпила неочаквано и той просто е бил погребан в гробница, предназначен за някой друг.

Сред всички необичайни находки, открити в близост до мумията на фараона, най-голямата изненада на учените били перфектно запазените мумии на две бебета. ДНК анализът показал, че това са били негови дъщери. Вероятно и двете са били мъртвородени, като едната е родена навреме, а другата е била недоносена.

Но независимо от високия статут на баща им, учените били озадачени от обстоятелството, че момичетата са били мумифицирани изключително внимателно. По правило мумифицирането на кърмачета е получавало много по-малко внимание, отколкото на възрастните.

И тогава египтологът Джойс Тилдесли предположил, че дъщерите на Тутанкамон са били „най-надеждната му застраховка“.

„Тутанкамон е бил много богат. Можел е да изкопае гроб за дъщерите си, когато пожелае. Следователно фактът, че телата им са били запазени за погребение с него, може би предполага, че за това е имало не толкова толкова практична, колкото ритуална причина“, казва Джойс Тилдесли.

Жените и момичетата често са били изобразявани в древноегипетското изкуство като защитно присъствие, стоящи до бащите си. Затова Тилдесли смята, че дъщерите на Тутанкамон може да са били активни участници в пътешествието на баща си в задгробния свят.

„Или физически намирайки се в лодката с Тутанкамон, или просто подкрепяйки го под формата на духове, докато той пътува с лодка към отвъдното, фараонът ще бъде защитен от двете си дъщери, които са с него в гробницата“, смята египтологът.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Разкриха тайната на извънземния кинжал на Тутанкамон

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com