В опасна ситуация хората се оказаха марионетки на роботите

4098
В опасна ситуация хората се оказаха марионетки на роботите
Снимка: iStock/Guliver

Експеримент на американски учени е изяснил, че в извънредни ситуации хората се доверяват на роботите повече, отколкото на здравомислието и писмените инструкции – действията на машините се смятат за по-надеждни, съобщава New Scientist.

Изследователи от Технологичния институт в Джорджия въвели 30 доброволци в неголяма аудитория и ги подканили да изпълнят задача. Внезапно зазвъняла пожарната сигнализация и се разнесъл дим.

Студентите имали избор – да излязат през вратата, през която са влезли, или да отидат в тъмна и малка задна врата, откъдето ги подканвал робот. Оказало се, че повечето от доброволците (26 души) се подчинили на робота. Двама души отказали да участват в експеримента, а още двама останали на място. Роботът (Pioneer P3-AT, който напомня на кофа за боклук на колела) дори не трябвало да убеждава хората в своята правота.

Изследователите отбелязват, че хората повярвали на робота именно защото той бил „изпратен“ по конкретна задача. На машината висял плакат с надпис „Робот за извънредни ситуации“. Според учените това поведение е същото, като и на шофьорите, които карат по маршрута на своя навигатор, колкото и странен да е той.

Роботите хирурзи също правят грешки

Учени от университета Ръш (САЩ) са анализирали статистиката от провеждане на медицински операции, изпълнявали от роботи хирурзи. Споре...

В следващите експерименти изследователите се опитали да изследват границите на доверие към машината. Първоначално роботът бил накаран да се „счупи“ да спре при влизане в аудиторията (след което учените поднесли извинение на хората). Но дори този опит не попречил на участниците изцяло да се доверят на робота.

След това Pioneer P3-AT сочел към тъмната стая, чийто вход бил частично запречен с мебели. Но дори в такива условия двама от шест участници в експеримента се опитали да се промъкнат в прохода, вместо да излязат през свободния изход.

Новото изследване добавило сложност в една от най-важните задачи на робототехниката. Учените разсъждават над това как хората, от една страна, да се доверяват на машините за разрешаване на извънредни ситуации, но от друга, да разбират, когато им нарежда зловредна или счупена машина.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com