В римско светилище откриха принесени в жертва бронзови човешки органи

7810
В римско светилище откриха принесени в жертва бронзови човешки органи
Снимка: iStock

Археолози са провели разкопки в древно светилище, разположено близо до геотермални извори в италианската община Сан Кашано дей Бани. Изследователите успели да намерят повече от три хиляди монети, както и принесени в жертва бронзови артефакти под формата на различни части от човешкото тяло: ухо, крак, матка и фалос. По този начин през римската епоха хората са очаквали да се избавят от болестите, съобщава италианската агенция ANSA.

Сан Кашано дей Бани се намира в италианската провинция Сиена. Известен е със своите геотермални извори, които хората започват да използват още от времето на етруските. Археологическите разкопки разкрили бани на открито, останки от римски терми, както и многопластово римско светилище, построено при Октавиан Август на мястото на още по-старо светилище, датиращо от етруски времена. През I век сл.н.е. този култов комплекс сериозно пострадал от пожар, след което бил възстановен и разширен. В началото на IV век е възстановен отново, но към неговия край е разрушен, което очевидно е свързано с християнизацията на района.

Изследванията на този паметник вече са донесли множество ценни находки. Например открити са голям брой монети, три олтара, посветени на Аполон, Изида и Фортуна Примигения, мраморна статуя на богинята Хигия. Голям брой дарове показват, че светилището е било от голямо значение и е използвано, наред с други неща, за извършване на обреди на поклонение на горещите извори.

Тази година археолозите провеждат вече шести сезон на разкопки на този паметник. Сред новите находки се оказали над три хиляди монети, бронзови предмети във формата на различни части на тялото, например крака, уши, пенис и матка. Изследователите отбелязват, че приношенията на места, свързани с изцеление, често се правят под формата на предмети, изобразяващи болни части от тялото. Например принесена в жертва рядка бронзова матка очевидно е трябвало да помогне за раждането на дете. Подобни предмети, но изработени от теракота, понякога са намирани от учени в етруски и римски храмове.

Този сезон археолозите значително разширили района на разкопките, в резултат на което успели да намерят доказателства за голямо срутване, настъпило в края на III век. Тогава в земята се образувала дупка с дълбочина повече от два метра, от която пострадали околните постройки – басейни, колонади и сгради. След това римляните построили олтар в самата фуния, за да умилостивят недоволните божества.

Разкритият мащаб на светилището, по думите на археолога Якопо Таболи, се оказал много по-голям от очакваното. Според него този паметник няма аналози нито в Италия, нито в Средиземноморието.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Неизвестен римски град с огромни здания е открит в Испания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно