В Тихия океан се появи нов остров, който бързо расте

9098
В Тихия океан се появи нов остров, който бързо расте
Снимка: Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/USGS

Изследователи от НАСА успяха да заснемат раждането и развитието на нов остров в югозападната част на Тихия океан – той се появил поради вулканична активност и нараснал шест пъти само за седмица, пише пише Futurism.

„Родното място“ на новото парче земя се характеризира с най-високата плътност на морски вулкани на Земята. Някъде между Нова Зеландия и Тонга се намира подводна планина, известна като Хоум Риф. Именно това място станало лоното на новия остров.

Служители на Земната обсерватория наблюдавали раждането на острова. В началото на септември изследователите забелязали вулканична активност – един от вулканите се събудил и изригнал лава в океана, издигайки струи пепелен дим. Наистина удивителна гледка – само 11 часа след вулканичното изригване учените забелязали нов остров на повърхността на океана. Той бил заснет с помощта на наземен фотоскенер (OLI-2). Снимките са толкова детайлни, че може да се види цялата красота на новородения остров в естествените му цветове.

Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/USGS

Учените продължили да наблюдават "новородения" остров и се оказало, че той расте изключително бързо. Първите измервания били направени на 14 септември, когато площта на острова била приблизително 13 квадратни километра и той се извисявал на 10 метра над морското равнище. Следващите измервания на острова били направени седмица по-късно. Оказало се, че площта му се е увеличила почти шест пъти и е достигнала почти 80 квадратни километра.

Появата на нови острови в този регион не е чудо и е научно обоснована. Хоум Риф се намира на мястото, където се събират три тектонски плочи, включително най-гигантската от всички Тихоокеанска плоча, чиято площ е най-малко 64 милиона квадратни километра.

За съжаление "новороденият" остров едва ли ще остане дълго с нас. Учените от НАСА напомнят, че островите, образувани в резултат на вулканична дейност, като правило са много краткотрайни. Има обаче няколко изключения – например през 1995 г., поради изригването на вулкана Латейки, също се образува нов остров. Той просъществува четвърт век.

Наскоро край бреговете на Япония също се появи нов остров, пак в резултат на изригване на подводен вулкан. Той се появил на 1198 км южно от Токио и недалеч от Иво Джима.

В средата на август бреговата охрана на Япония съобщила за вулканична активност в региона, включително шлейф от пара и газ, издигащи се на височина над 15 км. По-късни наблюдения открили нов остров с форма на подкова. На някои видеа може да се види как лавата застива върху новообразуваната суша.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учени предупреждават за езера, които могат да експлодират и да убият хиляди хора за миг

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com