Всеки втори към 2050 година ще е късоглед

4641
Всеки втори към 2050 година ще е късоглед

Учени са анализирали динамиката на развитие на късогледството при хора от различни страни по света и са прогнозирали, че към 205 година половината от населението на нашата планета ще има нужда от очила.

Изследването е проведено от специалистите от университета на Нов Южен Уелс (Австралия) и сингапурския Институт за изследване на зрението.

Слънчевата светлина е важна за зрението на децата

Недостигът на слънчева светлина причинява късогледство при децата, твърдят учени от Австралийския национален университет, съобщи БГНЕС....

Според изследването през 2000 година около 23% от населението на планетата (1,406 млрд. души) са страдали от късогледство (миопия – влошаване на зрението до -0,50 диоптъра и повече). При това при 2,7% (163 милиона души) миопията е била в тежка форма (до -5,00 диоптъра и повече).

Данните са получени въз основа на метаанализ на 145 различни изследвания за периода от 1995 до 2010 година. Били разгледани 2,1 млн. души, живеещи както в градове, така и в селски местности в различни страни по света. Във всички случаи, когато данните за някоя страна били недостъпни, учените използвали средните показатели по най-сходни региони.

Изследователите са прогнозирали, че към 2050 година вече 4,758 млрд. души ще страдат от миопия, а това са 49,8% от общия брой на населението на Земята (според ООН към средата на века на планетата ще живеят 9 725 147 994 души). С тежка миопия към това време ще бъдат 938 милиона души.

По-конкретно, ако през 2000 година в САЩ е имало 90 милиона късогледи, то към 2050 година тази цифра ще достигне 260 милиона. За Канада количеството хора с тежка миопия ще се увеличи от 11 милиона до 66 милиона.

Как палачинките могат да спасят зрението

Учените от Лондонския университетски колеж са провели сравнителни изследвания на рецептите на 14 различни типове палачинки от цял свят,...

Изследователите поясняват, че тенденцията за ръст на късогледството се обяснява с екологични фактори и измененията в начина на живот на хората – те все повече време прекарват пред телевизорите и мониторите и все по-малко – на открито.

Препоръки по коригиране на ситуацията се дават на първо място на родителите – те следва строго да ограничават децата си в използването на смартфони и други съвременни устройства – вместо това трябва да отдават предпочитание на разходки и физическа активност, което е полезно не само за тялото, но и за зрението.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com