Загадъчни древни хора са определени като нов вид

24594
Загадъчни древни хора са определени като нов вид

Загадъчни древни хора от пещерата Благороден елен, открити през 2012 година в Китай, се оказали потомци на измрели или изправени хора, а не подвид кроманьонци, както смятали някои учени.

Това твърдят палеонтолози в статия, публикувана в сп. PLoS One.

Общият прародител на човека и маймуните се оказа доста примитивен

Нова изкопаема маймуна от Испания накара учените да преразгледат своите представи за еволюцията на хоминоидите и другите примати, съобщ...

"Изглежда, че в Южен Китай в древността е царувало видово многообразие от хора, много от които са изчезнали съвсем наскоро. Загадката на хората от пещерата Благороден елен е станала още по-сложна. Сега трябва да разберем кои точно са били тези загадъчни хора, как са успели да оцелеят и да доживеят почти до наши дни и защо се срещат само в тази част на Югоизточна Азия", казва Дарън Карно от университета на Нов Южен Уелс в Кенсингтън (Австралия).

Карно и колегите му обявили невероятно откритие преди три години – в хранилището на един от музеите на Китай те открили четири скелета на древни хора, открити през 1989 година в пещера в околностите на град Менгзи в провинция Юнан.

Необичайната форма на черепа на тези хоминиди, която не приличала на кроманьонската или на съвременните хора, накарала учените да смятат, че техните притежатели са принадлежели към древни представители на рода Homo.

Според учените притежателите на черепите са живели на територията на Югоизточен Китай преди 14 500-11 500 години. Това било невероятен резултат – повечето "клони" от развитието на рода Homo измрели 50-70 хил. години преди появата на първите съвременни хора на територията на Азия. Напълно е възможно тези хора от пещерата Благороден елен да са били съседи с първите земеделци на територията на бъдещ Китай.

Прародителят на хората и маймуните е бил изправен (ВИДЕО)

Наблюдения на това, как шимпанзето се придвижва на два крака и се върти по време на ходене, сочат, че нашият общ прародител с тези майм...

Първоначално учените проявили предпазливост и не се осмелили да заявят, че са открили нов вид хора, като предпочели да натрупат повече доказателства, че те не са били кроманьонци.

Подобно доказателство е открито едва сега – Карно и колегите му намерили в музея на провинция Юнан пищял, принадлежал на един от жителите на пещерата. Неговото повторно откритие според учения дало на екипа му първия шанс да определят към кой вид хора се отнасят откритите от тях черепи.

Като сравнили анатомията на пищяла с устройството на кроманьонците, неандерталците и други древни видове хора, авторите стигнали до извода, че загадъчните китайски обитатели са били роднини на Homo habilis или Homo erectus, а не на по-късни хоминиди.

Неизвестен човешки прародител е открит в Южна Африка

В южноафриканска пещера учените са открили 15 скелета, принадлежали на човекоподобни същества, които са живели на нашата планета преди ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com