Защо депресията предпочита жените?

3927
Защо депресията предпочита жените?
Снимка: iStock/Guliver

Двойно повече жени страдат от депресия, в сравнение с мъжете. В какво се крие причината? Според психолога Урсула Нубер „биологията” е само част от пъзела наречен „женска депресия”, пише Die Welt.

Жените понасят двойно натоварване

8 лесни симптома, с които да разпознаете ДЕПРЕСИЯТА

Депресията е състояние, което не се среща при силните хора. То обикновено е заради загуба на близък човек, развод или дори проблеми в р...

Днес майчинството изисква не малко навици и големи усилия. Трябва да се възпитават децата, да се следи обучението им, да се организира свободното им време. Майчинството стана професия и за много жени семейните и домашните задължения се превърната във „втора работа.” Това обяснява защо омъжените жени, за разлика от женените мъже, по-често страдат от депресия, в сравнение със неомъжените дами.

Но защо жените се занимават с всичко това? Откъде е този стремеж да съответстват на тези високи изисквания? Защо поемат върху себе си всички семейни и професионални задължения и продължават да ги изпълняват, когато болката в гърба или мигрената (често зад тези болки се крие депресията) са непоносими? Нубер обяснява това с факта, че стабилните социални отношения са жизнено важни за жените.

Силата на семейния уют

Жените се чувстват отговорни за климата в семейството и партньорските отношения. Те има по-чувствителни „социални антени” в сравнение с мъжете и по-често се терзаят от въпроси, когато нещо не върви, както трябва. Според експертите причина за това е фактът, че докато момченцата, подкрепяни от родителите и близките, рано се откъсват от майката, то момичетата намират своята идентичност в рамките на тясната връзка с нея.

Експерт: Много хора страдат от тревожни разстройства

"Огромен процент от хората страдат от тревожни разстройства с различна изразност." Това каза в интервю за Радио „Фокус“ &nd...

Женската сила е в потребността от близост и добри отношения, но това бързо води до „общото подозрение за зависимост.” Според Нубер депресията не е биохимично разстройство, а е здрава реакция на недобри жизнени обстоятелства и варианти на отношенията.

Решението

Експертът съветва жените, които се сблъскват с подобен вид проблеми да признаят, че усилията им, насочени към постигане на съвършенството са безсмислени. Вместо да се опитват да угодят на другите хора, те трябва да се научат да казват „не” и да започнат да се грижат за себе си.

Вместо да се принасят в жертва жените трябва да развият съчувствие към самите себе си. Без да игнорира страданието Нубер намира положителни страни в този аспект – депресията е шанс да се простиш с лъжливите илюзии и да промениш живота си.

Късното лягане води до депресии

Шотландски учени установиха как навикът за късно лягане може да повлияе негативно на здравето на човек. Изследването бе публикувано в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com