Защо котката ви буди рано и какво можете да направите за това?

9850
Защо котката ви буди рано и какво можете да направите за това?
Снимка: iStock

Учените Сюзън Хейзъл и Джулия Хенинг от Университета в Аделаида (Австралия) дават съвети как да промените отношенията си с котката, така че тя да не ви буди рано сутрин, пише The Conversation.

Котките първоначално са били нощни животни, но в процеса на опитомяване постепенно са се адаптирали към начина на живот на човека. Затова основно периодите им на най-голяма активност настъпват рано сутрин или късно вечер, а през нощта обикновено спят. Изследвания показват, че котките могат да променят периодите си на активност, за да се адаптират към човека. Но защо котките събуждат стопаните си и изискват внимание рано сутрин?

Учените посочват три основни причини, поради които това се случва, и дават съвети как да се реши този проблем.

Котката ви е гладна

Според учените чувството за глад е една от най-популярните причини котката да ви буди рано сутрин.

„По принцип собственикът на котката, който иска да поспи повече, разбира се, ще нахрани домашния любимец. Но това само ще задълбочи проблема. За котката това ще означава, че ако ви събуди по това време, може винаги да получи храна. И животното ще повтаря действията си всеки ден", казва Хейзъл.

За да избегнете този проблем, трябва да осигурите на котката храна за целия ден. Можете също така да нахраните животното много добре, преди да си легнете, и котката също ще се приготви за сън. Основното е, че вечерята да бъде много засищаща.

Що се отнася до сутрешното хранене на котката, важно е да се уверите, че вашият домашен любимец не е изработил рефлекс за вашето събуждане, който ще свързва с храната. За да направите това, трябва да нахраните котката или котарака половин час след като сте станали от леглото, казва Хенинг.

iStock

„Друг добър начин да се развият правилни хранителни асоциации в котката, особено когато става въпрос за закуска, е специфичен звук или фраза. Например преди храненето кажете нещо като „Време за закуска“ или „Ето я и храната“. Котката ще свикне с това ще свързва тези звуци с храненето“, казва Хейзъл.

Котката няма определен режим

Изследванията показват, че котките обичат предсказуемостта. Ако всичко в живота им върви по график, това намалява нивото им на стрес.

За да установите правилен дневен режим за вашата котка, уверете се, че времето на хранене, играта на котката и процедурите по грижа за животното се извършват по едно и също време всеки ден.

„Впрочем има един важен момент. Трябва да почиствате тоалетната на котката си по едно и през точно определени интервали. Защото една от причините котката ви да ви събуди рано сутрин може да е мръсната ѝ тоалетна. Освен това не премествайте котешката тоалетна и купата за храна на ново място без особена необходимост“, казва Хейзъл.

Котките не обичат, когато се променя подредбата на предмети, които играят важна роля в живота им. Това се отнася дори за драскалките.

„Затова, ако нещо се промени в дома ви, пренаредили сте мебелите, имате нов обитател в апартамента или къщата, появи се друг домашен любимец, дори ако вие самите не сте били вкъщи няколко дни – всичко това може да стане причина котката да ви буди рано сутрин. Това тяхна нормална реакция на промените в средата им“, казва Хенинг.

Учените съветват да се опитате да установите и поддържате ежедневна рутина. И в крайна сметка котката ще свикне и ще спре да ви буди сутрин. Или поне рано сутрин.

Котките имат твърде много неизразходвана енергия

Котките не само обичат да поспят от време на време през деня, но също така обичат да играят и да се движат активно.

Според учените трябва да дадете на котката различни играчки или други предмети, с които животното би могло постоянно да взаимодейства. Това е особено важно, когато често сте извън дома през деня.

"Ако все пак сте си вкъщи, отделете време да поиграете с котката, дори да потичате заедно с нея. Помислете за някаква игра, която ще хареса на вашата котка, и я играйте постоянно", казва Хейзъл.

iStock

Важно е да запомните, че котките много лесно се отегчават. Следователно в една и съща игра трябва постоянно да се въвеждат нови елементи. Също така не играйте с котката преди лягане, за да не стане прекалено активна.

Какво да направите, ако тези съвети не помагат?

По думите на учените, ако следвате тези съвети, тогава има вероятност котката да не реагира много положително на случващото се. Но това е временно. Тя ще се адаптира към новите условия, но трябва да бъдете търпеливи.

Котката все още може да ви буди рано сутрин за известно време. Опитайте се в този период да не реагирате на котката в ранните сутрешни часове и не общувайте с нея. Това трябва да помогне, казват учените.

"Ако сте опитали всичко и котката все още ви буди рано сутринта, тогава трябва да я заведете на ветеринар. Най-вероятно това поведение е знак за влошаване на здравето на вашия домашен любимец", отбелязва Хейзъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно