Зика се разпространява и чрез сълзи

3469
Зика се разпространява и чрез сълзи

Вирусът Зика може да заразява тъканите на очите, да предизвиква сериозни нарушения в тяхната работа и да се разпространява чрез сълзи. Това откриха американски молекулярни биолози, които публикуваха статия по въпроса в списание Cell Reports.

„Нашето изследване показва, че очите могат да бъдат мястото, където може да се крие вирусът Зика. Сега трябва да разберем дали вирусът се крие в очите на всички хора, носители на болестта, и колко дълго инфекцията продължава да остава вътре в тях“, заяви Майкъл Даймънд от университета Вашингтон в Сент Луис.

Животът на Земята е по-стар от очакваното

Животът на Земята е по-стар, отколкото се предполагаше досега. Това съобщават австралийски учени, които откриха фосил на 3,7 млрд. годи...

В началото на март тази година неврофизиолози от САЩ заявиха, че причината за развитието на микроцефалия при децата на заразените със Зика бременни жени е, че частици от този патоген проникват добре в стволовите клетки и предизвикват тяхната масова гибел.

 По-късно през май учените откриха, че вирусът засяга не само мозъка, но и очната ретина на зародиша, предизвиквайки слепота или сериозни проблеми със зрението. Първоначално биолозите смятаха, че това може да се случи само в майчината утроба и, че повторното заразяване на мозъка и очите с вируса Зика е невъзможно по принцип, допълва БГНЕС.

Даймънд и неговите колеги са установили, че това може да се случи и се случва достатъчно често. Те потвърждават изводите си с експеримент с лабораторни мишки. За голяма изненада на биолозите 7 дни, след като гризачите са били заразени частици от вируса са били открити вътре в очните им ябълки. Подобен изход на експеримента говори за това, че вирусът Зика теоретично може да се предава от човек на човек чрез сълзи. Това увеличава вероятността от по-нататъшно му разпространение извън зоната, обитавана от неговите приносители – комарите Aedes aegyptii, които не могат да оцеляват в умерените географски ширини.

Това на свой ред означава, че епидемията Зика може да се разпространи по цялата Земя и няма да се ограничи само със зоната, където съществува популацията на този вид комари. В подкрепа на тази теория говорят фактите, че вирусът Зика се разпространява в Латинска Америка по-бързо, отколкото са предсказвали моделите, които са отчитали само „комарния“ път на заразата.

Травмите на главата повишават риска от психични заболявания

Международна група от изследователи анализира данните на над 1 милиони шведи, родени между 1973 и 1985 години, съобщи БГНЕС. Изследван...

Допълнителният проблем се състои в това, че имунната система е много по-малко активна в очите и в мозъка, отколкото в останалите части на човешкото тяло. Това повишава вероятността от оцеляването на вируса по-дълго време, след като имунните клетки са изчистили тялото от инфекцията.

Все пак учените ни съветват да не изпадаме в паника. Сълзите на мишките не са съдържали частици от вируса Зика. Не е изключено, че и при заразените хора това е така.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно