Змии с малки сензори засичат радиоактивното замърсяване във Фукушима

10334
Змии с малки сензори засичат радиоактивното замърсяване във Фукушима
Снимка: Getty Images/Guliver

Дивата природа на Фукушима задълбочено се изучава сред научната общност през последното десетилетие, след като катастрофално земетресение предизвика гигантски цунами и впоследствие ядрено бедствие в региона през 2011 г. В ново изследване учените описват как използват диви животни за наблюдение, за да проучат какви изменения са настъпили в екосистемата, пише "Популярная механика".

Изследователите са открили, че змиите могат да се използват като своеобразен инструмент за измерване на нивата на радиация в почвата. Известно е, че основните радионуклиди - уран, радий, торий и продуктите от техния разпад се отлагат в почвата, а там змиите прекарват много време.

„Тъй като змиите прекарват дълго време в близък контакт с почвата, подозирахме, че те могат да бъдат изложени на повишена радиация от почвата и да натрупват високи нива на замърсители“, пишат учените.

Изследователите прикрепили малки GPS проследяващи устройства към девет змии от вида Pantherophis obsoletus (от семейство Смокообразни), които по-късно пуснали в район на около 24 километра северно от електроцентралата. Предавателите разполагали и с малък чип (дозиметър), отчитащ общата доза радиация, която змията е получила през периода на наблюдението.

Учените установили, че независимо от факта, че змиите изминават средно едва 65 метра на ден, те са в състояние да улавят дори най-малките нива на радионуклиди.

Резултатите от изследването показват, че около 80% от дозата радиация, получена от змиите в периода на изследването, идва от почвата, дърветата и растенията, по които те се плъзгат. Само 20% се дължат на замърсителите, погълнати от плячката.

Учените са открили също, че змиите предпочитат да прекарват времето си в изоставени сгради и рядко пълзят надълбоко в иглолистните гори. Изследователите смятат, че това поведение е помогнало на влечугите до голяма степен да се предпазят от замърсяването на почвата.

„За съжаление, в момента разполагаме с малко информация за ефектите на радиацията върху змиите. В сравнение с други групи животни, ние знаем твърде малко за това как радиацията засяга влечугите или какви нива са вредни за тях. Нашето проучване има за цел да предостави изходни данни, които ще ни помогнат да определим до какви нива на радиация могат да бъдат изложени змиите, докато се движат през местообитанието си", казват изследователите.

Изследването е публикувано в списание Ichthyology&Herpetology.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно