Бившата шефка на "Автомагистрали" видя политическо задкулисие в освобождаването й (ВИДЕО)

32968
Бившата шефка на "Автомагистрали" видя политическо задкулисие в освобождаването й (ВИДЕО)
Снимка: Студио Actualno

Бившата вече шефка на "Автомагистрали" Десислава Христова видя финансови интереси в освобождаването си, свързани с конкретна фирма, получила солидни аванси за укрепване на свлачища. Става въпрос за фирма "ДЛВ", с която е свързан настоящия шеф на АПИ и бивш депутат от "Има такъв народ" – Тодор Василев. Това тя заяви в първото си интервю след освобождаването ѝ в Студио Actualno.

"На 23 декември коментирах с министъра (бел.р.: Гроздан Караджов) темата за свлачищата и Едрев (бел.р. - Николай Едрев е назначен на поста ръководителя Отдел “Процедури, обществени поръчки и контрол на договорите” в “Автомагистрали” от самата Десислава Христова, а впоследствие и освободен). Като драстичен пример посочих фирмата "ДЛВ", която е сред фирмите, получили най-много аванси по свлачищата", разкри Христова. 

"Направихме частична ревизия на свлачищата, с идеята да се продължи, което е официално входирано и при новия министър. Процесът започна при госпожа Комитова. Имаме данни, че проектите там са доста по-раздути, отколкото е необходимо. Да се усвоят едни пари. Там има какво да намерят органите, които разследват "инхаусите".

Когато беше назначен нов изпълнителен директор на АПИ, в медиите излезе, че той е свързан с фирмата "ДЛВ". Аз този човек (бел.р. - Тодор Василев) не го познавам и нямам никакви контакти с фирми. Тази фирма беше дадена като пример за некачествено строителство на "Дондуков", посочи Христова.

Христова визира един столичен абсурд от май месец 2021 година, когато на ключовия бул. "Дондуков" буквално бликна разтопен асфалт, а преминаването на пешеходци изключително много се затрудни. Обработката на пукнатини е извършена от фирмата „ДЛВ“ ЕООД. За коментар пред медиите се яви тогава именно Тодор Василев – към онзи момент финансов мениджър на фирмата изпълнител "ДЛВ".

"Дадох този пример с "ДЛВ" на министъра преди Нова година. След това беше назначен новият изпълнителен директор, който стана дясна ръка на министъра (бел.ред. - Тодор Василев, който беше назначен за шеф на АПИ в края на 2021 г.). Човек, който може да влиза без да чука при него. След това се заговори за индексация и че има писма от фирми, че парите не са достатъчни. Такива писма няма, а те би трябвало да са при нас. Доколкото разбрах, няма такива официални писма и искания и в АПИ. Когато това излезе като информация от министерството, такива данни нямаше.

Навързваме всички тези неща и стигаме до моето освобождаване, което тече рязко от Нова година насам, макар и тайно, както и фактът, че министърът ме вижда и поздравява, но не ми казва нищо и накрая ме освобождава", споделя пред Actualno.com Христова.

Тя обясни, че въпросната фирма е пред съдебен спор с "Автомагистрали" заради укрепване на свлачище, обект който беше даден като пример и в комисията "Манолова": "Там има доста наддадени аванси. Когато се направи цялостната ревизия на тези обекти, ще се види кое колко струва, ако се направи както трябва".

"По отношение на задкулисието, ако човек има причина да не работи с теб и нещо си нарушил, каквото няма - той ще ти го каже. Няма просто да те освободят, без да ти кажат дума и бордът да остане от 4 души", заяви още Христова.

Още: Човекът, подал сигнала срещу шефката на "Автомагистрали": Сбогом и друг път да слушаш

Предисторията

В публикация на вестник "Сега" от ноември миналата година се твърди, че голяма част от сключените договори за укрепване на свлачища са с напълно нереална стойност и разходите за извършване на дейностите са надути в пъти. Статията се позовава на документи получени по Закона за достъп до обществена информация и посочва, че на база фалшиво завишените като стойност договори са изплатени аванси в пъти над реалната стойност на строителните дейности. Една от посочените в материала фирми, която получава апетитните аванси, е "ДЛВ" ЕООД.

Според Търговския регистър, ДЛВ ЕООД е собственост на Станислав Добрев Любомиров, който го поема от Добри Любомиров Владимиров, но през 2013 г. собственикът е прехвърлил управлението на Мирослав Маринов. Любомиров е във фирма "Делта Хил" ООД.

Именно с "Делта Хил" ООД е свързан голям материал на в. "Капитал" относно "Има такъв народ" (ИТН) и отказа на проф. Николай Радулов да бъде депутат на партията в 45-тия парламент, като на негово място влиза Антон Адамов. В друг материал на в. "Капитал" за назначаването на Тодор Василев за изпълнителен директор на АПИ се посочва, че Станислав Любомиров е един от собствениците на комплекса "Делта Хил" до пернишкото село Кладница и се счита за близък до лидера на ИТН Слави Трифонов. През 2016 г. Трифонов прехвърля на него собствеността на една от фирмите си. Фирмата "ДЛВ" пък е заложен кредитор на дружеството "Делта Хил" ООД.

По публикацията работи Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю