Новият шеф на АПИ идва от фирмата с разтопения битум в София

19963
Новият шеф на АПИ идва от фирмата с разтопения битум в София
Снимка: МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов назначи днес Тодор Василев за председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

До този момент поста като временно изпълняващ длъжността заемаше инж. Ивайло Денчев, който остава в УС на пътната агенция заедно с инж. Веселин Пейков. С назначението на Василев местата в тричленния управителен съвет на пътната агенция вече са попълнени.

Тодор Василев е магистър по бизнес администрация и бакалавър по финанси от Нов български университет. Бил е народен представител в 45-то Народно събрание. Преди това е заемал длъжността финансов мениджър в строителна компания. Бил е заместник-председател на УС на Сдружение за научноизследователска и развойна дейност и директор „Връзки с инвеститорите“ в „София Тех Парк“ АД. Има богат опит и в банковото дело – се сочи в официалното му представяне от МРРБ.

Василев е бил втори в листата на „Има такъв народ“ в Пазарджик в първите за тази година парламентарни избори. През април той става за кратко депутат. Местни медии през цялото време пишат гневни статии, че кандидатурата му е обвита в мистерия и не получават официална информация за него.

(Представянето на Василев в страницата на Има такъв народ в Пазарджик)

Единствените медийни изяви на Тодор Василев са свързани с един столичен абсурд от май месец миналата година. Тогава в центъра на София – на ключовия бул. „Дондуков“ буквално бликна разтопен асфалт, а преминаването на пешеходци изключително много се затрудни. Почти "омазани до уши" бяха всички, които пресичаха отсечката между моста "Чавдар" и ул. "Кракра". Автомобили и тролеи размазваха разтеклия се асфалт, като черните коловози стигаха чак до СУ "Св. Климент Охридски", а новоремонтираната "Кракра" бе почти съсипана.  

(Скрийншот от видеорепортаж на Нова ТВ)

След като бе подаден сигнал в полицията върху разтопения битум бе насипан пясък, който на следващата сутрин се разнесе от преминаващите автомобили.

Основни улици в район „Подуяне“ се затварят поетапно за обработка с пясък и почистване. Причината е разтапяне на битума, който през есента е положен по пукнатините в асфалтовата настилка. Това е технология, която от години се прилага в София – по този начин преди зимата настилката се запечатва, което предотвратява влизане на вода и разрушаване на асфалта.

Обработката на пукнатини е извършена от фирмата „ДЛВ“ ЕООД, която изпълнява текущия ремонт и поддръжка на уличната мрежа в район „Подуяне“.

След като битумът от пукнатините се е разтопил, той е разнесен от преминаващите автомобили по голяма част от пътната настилка. Затова в момента се почистват целите пътни платна от екипи на фирмата изпълнител и почистващите фирми.

Най-вероятната причина за разтапянето на битума е сгрешена технология на приготвянето му, което е довело до реакция при малко по-високите температури.

На фирма „ДЛВ“ ще бъде наложена 100% санкция от абонаментната такса за района, както и неустойка за всички причинени вреди, които ще бъдат изчислени. Всеки гражданин, който констатира повреда в гумите на автомобила си, може да извади протокол от застраховател, който ще предявим към фирмата изпълнител“ – написа тогава в профила си кметът Йорданка Фандъкова.

За коментар пред медиите се яви тогава именно Тодор Василев – финансов мениджър на фирмата изпълнител „ДЛВ“.

Пред Нова Телевизия например той каза следното: “Това, което установихме вчера бе, че ремонтът, който е правен преди повече от 8 месеца, е извършван през нощта с цел да не се затруднява движението. Възможно е да се поставен повече материал и поради по-хладното време той може да е стегнал преди да е нанесено каменното брашно”. Според него процедурата, като стъпки, е напълно спазена. "Поставени са всички необходими материали”, категоричен бе Василев.  

(Скрийншот от видеорепортаж на Нова ТВ)

Справка на Аctualno.com сочи, че от май месец 2019 г. фирма“ДЛВ“ ЕООД има 4-годишен договор със Столична община за поддържане и текущ ремонт на уличната мрежа и пътните съоръжения на територията на Столична община – V зона, включваща райони „Кремиковци“, „Подуяне“ и „Оборище“. Контрактът е на стойност 16 666 666 лв. без ДДС.

На 1-ви септември тази година пък консорциум между фирмите „ДЛВ“ и „Инжстрой“ подписа договор със Столична община за изграждане на бул. „Източна тангента в участъка от мътен възел на Северна скоростна тангента до бул. „Ботевградско шосе” (км 1+180 до км 2+664.47) на стойност 20 млн. лв. без ДДС. Единият от подписите под него е на 37-годишния вече Тодор Василев – новият шеф на АПИ.

(Данни от Регистър Булстат, от които е видно кога е заличен Тодор Василев като съуправител в консорциума)

До 23-ти декември тази година той е представляващ консорциум „ДЛВ Инжстрой“ заедно с Методи Аврамов. Заличен е явно заради предстоящото му към онзи момент назначение за шеф на Пътната агенция.

До 2017 г. Василев е бил едноличен собственик и управител на фирмата „Клише БГ“ ЕООД с предмет на дейност: комисионни сделки, търговско представителство и посредничество, търговия със стоки, включително и по електронен път. Следв това е прехвърлил фирмата си на Цветина Ивайлова Любомирова.

(Данни от регистър "Дакси" за предишните му и настоящи участия в търговски дружества) 

Министърът назначи нов председател на АПИ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов назначи днес Тодор Василев за председател на Управителния съве...

В продължение на пет години - от 2012-та, е бил съдружник в „Хай Стрийт БГ“, занимаваща се с производство на друго облекло и допълнения за облекло. През 2017 г. той е прехвърлил дяловете си отново на Цветина Любомирова.

А фирмата "ДЛВ" е сред подизпълнителите на "Автомагистрали" ЕАД при вътрешните й възлагания, за които е проверявана от прокуратурата. 

 

 

(Презентация на Министерството на финансите от юли месец тази година)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com