Експерт: За годишнината от войната Русия ще ескалира конфликта с Украйна (ВИДЕО)

12421

Наближава една година от началото на войната в Украйна. Кои са следващите стъпки от конфликта? Това питаме в Студио Actualno доц. д-р Искрен Иванов - експерт по международни отношения от Философския факултет на Софийски университет и член на Българската асоциация на политическите науки.

Очаквам навлизането на конфликта в един нов етап, промяна на стратегията на "Руската зима", която до този момент Москва прилага - да остави Украйна без ток, без ресурси и по този начин психологически да сломи съпротивата на украинците. Тази тактика не се увенча с успех и за това предполагам, че Русия ще предприеме някаква друга стратегия и това вече го виждаме със смяната в руското командване, вече начело на бойните действия е ген. Валерий Герасимов, един от най-високопоставените руски генерали, той замени т.нар. ген. Армагедон (ген. Сергей Суровикин- бел. ред.).

Очаквам постепенно Русия да започне да съсредоточава своята защита около Крим, защото това е последният бастион в защитата на тази кампания. Около годишнината от началото очаквам екслиране на войната, но това ще зависи от две неща: От стратегията на ген. Герасимов и от това на какво ниво са руските стратегически ресурси.

Можем ли да тълкуваме руско-беларуските учения като подготовка за инвазия от север?

На този етап Беларус не е преминал към настъпателни маневри ако трябва да обобщим, докато няма систематично струпване на беларуската граница не смятам, че можем да очакваме още една интервенция на украинска територия.

Как да тълкуваме поведението на Турция? Обвинявани от Русия, че доставят оръжие на Украйна, което се отрича от Украйна, от друга страна Ердоган настоя за едностранно прекратяване на огъня в Украйна. Може ли Турция да се окаже посредник за решаването на войната?

Не мисля, защото е все пак страна-членка на НАТО. Ако се стигне до преговори, Русия не би приела една натовска държава да посредничи за мир. Другата страна на монетата е Ердоган, който си представя Турция като регионална сила, като наследника на османската империя, и т.н. Всъщност това, което се опитва да направи Ердоган е да издигне Турция на международния подиум, но не мисля, че това ще се случи, просто защото руснаците няма да го позволят.

За нас Турция е ключов съюзник по две причини, първо защото каквото и да говорим, Анкара има втората по големина армия в НАТО, второ, защото тя е хъб, тя е пресечна точка на газовите интереси Европа, т.е. в един момент на еманципация от Русия, който вече е в ход, Турция ще бъде ключов източник на суровини за България. Отделно тя е ключов съюзник за нас от гледна точка на граничния контрол. Като цяло еманципирането ни от Русия ще бъде един много дълъг, болезнен и мъчителен процес, който започваме да усещаме по джоба си и отправна точка за тази еманципация са отношенията ни с Турция.

“Газпром" с най-нисък износ за Европа от началото на века, съответно планирано рязко увеличение на доставките на газ към Китай, до какво още може да доведе този намален износ?

След разпада на СССР, Русия се превърна в регионален актьор. Опитваше се да играе ролята на глобален, но не ѝ се отдаваше, за това реши да разширява влиянието си на Изток и Запад именно по линия на своите суровини. Затова Китай е насочен към техните суровини, затова и Европа твърде дълго време беше насочена към Русия. Великобритания се подиграваше на Германия, че били икономически зависими от Китай, енергийно зависими от Русия и политически зависими от САЩ. Тогавашния канцлер Меркел отговори: “Добре де, но средностатистическият германец живее по-добре от средностатистически американец” - това тогава вбеси американците. Енергийното отделяне от Русия е дълъг процес. Не можем ей така да срежем тръбите и да приключи всичко, но предвид войната това трябва да се случи. Друг е въпросът, че бъдещето на техните суровини и газ е на изток към Китай, защото Европа започва вече да създава политики за алтернативна енергия, които според мен в близкото десетилетие вече ще са факт.

До какво ще доведат затоплените икономически отношения Русия - Китай?

Какво е отношението на запада към Тайван?

Каква е разликата между Тайванският въпрос с Китай и конфликта Украйна- Русия?

Вижте отговорите на тези въпроси в цялото интервю с доц. д-р Искрен Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю